Pryč s Leninem: Většina Rusů si přeje, aby zmizel z Rudého náměstí

Moskva řeší, co udělat s Leninovým mauzoleem na Rudém náměstí. Na adresu bolševického vůdce se kriticky vyjádřil prezident Putin a už se znovu začíná mluvit o přemístění Leninova těla do obyčejného hrobu. Pro je podle nejnovějšího průzkumu většina Rusů, komunistům se to ale nelíbí.

Bolševický revolucionář podle Putina „položil atomovou bombu pod budovu, která se nazývá Rusko, a ta se potom rozpadla“. Leninovi vytkl, že při vzniku Sovětského svazu dovolil zemím odchod, což vedlo k rozpadu někdejší mocnosti. Putin to považuje za největší geopolitickou katastrofu dvacátého století.

Podle politologa Dmitrije Oreškina Putin míří na příznivce revolucí v zemích bývalého Sovětského svazu. „Straší ruský národ příkladem ničitele státnosti, příkladem revoluce, která ničí základy moci,“ konstatoval politolog.

Události: Nejistý osud ostatků ruského revolucionáře Lenina (zdroj: ČT24)

Putinova kritika znovu oživila diskusi o budoucnosti ostatků vůdce revoluce v mauzoleu. Šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij chce Leninovo tělo odstranit – stejně jako hroby komunistických pohlavárů u Kremelské zdi. „Není ani pohřben, leží vlastně ve hrobce a v Rusku to nikdy nepatřilo ke zvyklostem,“ podotkl politik.

Lenin si prý nezaslouží, aby byl na Rudém náměstí. Přenesení do hrobu matky nebo otce ale Kreml nepovažuje za aktuální, přestože by si to lidé nejspíš přáli. Podle průzkumu, který zveřejnil list Komsomolskaja pravda, si 62 procent Rusů myslí, že by měl Lenin z Rudého náměstí zmizet.

  • Leninovo nabalzamované tělo je v Moskvě k vidění už více než 90 let. Komunistický politik a revolucionář zemřel v roce 1924.
Jedna ze soch Lenina v Rusku
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Proti jsou komunisté, druhá nejsilnější strana v parlamentu. Žádné výročí spojené s vůdcem bolševiků si nenechají ujít. Přišli sice o státní svátek, scházejí se ale na Rudém náměstí nebo u soch Lenina, kterých je v Moskvě přes dvacet.

Leninovy činy prý světu pomohly. „Stačí jich na několik století. Lidská paměť zná několik málo jmen, ale Lenin je tím, kdo se snažil založit říši spravedlnosti, přátelství a bratrství mezi národy, práce a humanismu,“ konstatoval šéf komunistů Genadij Zjuganov.

Ničení soch Lenina na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Igor Chekachkov

Ukrajina demoluje Leninovy sochy

Rusové jsou ale proti odstranění soch – na rozdíl od Ukrajiny, kde v souladu se zákonem likvidují sochy bývalých sovětských veličin a komunistických politiků. Jen soch zakladatele Lenina bylo podle Ústavu národní paměti odstraněno přes 800.

Rychlým tempem pokračuje také přejmenovávání obcí. Nová jména má již přes 170 měst a vesnic a schváleno bylo přejmenování dalších třiašedesáti.