Stáhněte výpovědi, vyzval Fico sestry; splnění požadavků jim ale nenabídl

Slovenský premiér Robert Fico vyzval zdravotní sestry, aby stáhly hromadné výpovědi, které podaly s cílem prosadit mimo jiné lepší ohodnocení své práce. Splnění jejich požadavků předseda vlády ale neslíbil. Podle odborů sedm stovek nespokojených sester v pondělí po vypršení výpovědní lhůty do nemocnic nenastoupí, zároveň jsou ale ohledně svých návrhů připraveny na kompromis. Jedna z nemocnic už požádala o pomoc armádu.

„Uvítal bych, kdyby se zdravotní sestry vrátily k pacientům. V rámci sociálního dialogu se může nová vláda bavit o dalším zvýšení (platů zdravotníků),“ řekl Fico po schůzce se zástupkyněmi sester. Dodal, že i v případě odchodu sester bude slovenské zdravotnictví fungovat v normálním režimu. Podle odborů naopak odchod zhruba 600 sester na začátku února a dalších více než 100 na začátku března způsobí, že nemocnice nebudou s to zajistit odpovídající péči o pacienty.

„Neřekl na naše požadavky ani ano, ani ne. V podstatě musí sestry vydržet,“ sdělila podle deníku Sme odborářka Monika Kavecká. Schůzku nijak hodnotit nechtěla. „Pan premiér tvrdí, že jsme zatlačené do kouta, a proto jsme se mu vnutily na setkání. My ale říkáme, že od pondělka budou do kouta zatlačení pacienti. Pan premiér na to odpověděl, že počkáme do pondělí,“ dodala prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Nemocnice v Prešově na východě Slovenska, které je počtem obyvatel třetím největším městem v zemi, již požádala o pomoc armádu. V této nemocnici je ve výpovědi zhruba 300 zdravotních sester, nejvíce ze všech zdravotnických zařízení. „V žádném případě nejde o krizový stav. Nemocnice v Prešově požádala armádu o výpomoc pro případ potřeby, aby mohla zajistit zachování i plánované zdravotní péče,“ citovala média mluvčího ministerstva zdravotnictví Petera Bubly, podle kterého slovenská armáda má 39 sester, jež nasazuje do nemocnic.

Nasazení vojenských zdravotníků by připomnělo situaci z roku 2011, kdy zajistit alespoň akutní zdravotní péči nemocnicím na Slovensku pomáhali čeští armádní lékaři. Stalo se tak poté, co slovenští lékaři hromadnými výpověďmi paralyzovali provoz zdravotnických zařízení. Právě touto akcí doktorů, kterým stát nakonec ustoupil a zvýšil platy, se nyní inspirovaly zdravotní sestry.

Současný spor mezi vládou a zdravotními sestrami propukl loni, když parlament ovládaný Ficovou stranou Směr-sociální demokracie schválil nový zákon o odměňování zdravotníků. Podle zdravotních sester vláda nezohlednila jejich požadavky, aby zákon například upravoval platy všech zdravotnických profesí kromě lékařů a aby sestrám stoupaly platy v závislosti na délce praxe.

Podle Fica stát na základě zmiňovaného zákona platy sestrám zvýší. „Garantuji, že 55 milionů eur (1,49 miliardy Kč), které jsme schválili v zákoně na zvyšování platů, bude uskutečněno. Dochází zejména ke zvyšování platů zdravotnických pracovníků v nestátních zařízeních,“ řekl Fico, podle něhož jeho vláda zvýší platy zdravotníkům výrazně více než předchozí kabinet stran pravého středu.

Právě platy zdravotních sester v nestátních zařízeních, tedy menších regionálních nemocnicích, zaostávají za průměrnou mzdou, která na Slovensku činí 859 eur (23 200 Kč). Naopak sestry ve velkých nemocnicích na Slovensku vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 000 Kč) měsíčně.

Na naplnění všech požadavků zdravotních sester by stát podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Viliama Čisláka musel kromě zmiňovaných 55 milionů eur vynaložit dalších 135 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Odbory uvedly, že jsou připraveny na kompromis, detaily ale nezveřejnily.