Kerry: Vietnamská válka je poučením pro dnešek

Hanoj - Jsou situace, kdy je válka jediným řešením, ale předtím je třeba prozkoumat jakoukoli jinou možnost. Při slavnosti věnované 20. výročí navázání diplomatických styků mezi USA a Vietnamem to prohlásil ministr zahraničí USA John Kerry s tím, že vietnamská válka před půl stoletím byla důsledkem nedostatku diplomatického rozhledu a politické vize.

Vietnamský konflikt, na němž se v 60. a 70. letech výrazně podílely Spojené státy, je poučením i pro dnešní politiky, řekl v projevu v Hanoji Kerry, který se bojů ve Vietnamu v letech 1968-69 sám zúčastnil a po návratu do USA se stal vyhlášeným odpůrcem vietnamského konfliktu. „Válka, která tu zuřila před půl stoletím, rozdělila naše národy a byla důsledkem dramatického nedostatku diplomatického rozhledu a politické vize,“ uvedl ministr.

„Vietnam a naše společná cesta mě často napadá v situacích, kdy se musím potýkat se složitými výzvami dneška,“ pokračoval Kerry. „Skutečnost, že tu dnes slavíme 20. výročí obnovení diplomatických styků, je důkazem, že nejsme odsouzeni k opakování vlastních chyb. Jsme schopni překonat velké trpkosti a podezíravost nahradit důvěrou, nepřátelství úctou,“ dodal.

Veterán vietnamské války Kerry nehovořil v projevu přímo o Íránu a nedávné jaderné dohodě s ním, dal ale najevo, že americko-vietnamská zkušenost z posledních šesti dekád by se mohla stát vzorem pro ostatní státy. „USA a Vietnam znovu dokázaly, že někdejší protivníci se mohou stát partnery - dokonce i v dnešním složitém světě,“ zdůraznil.

USA jsou znepokojeny stavem lidských práv ve Vietnamu

Kerryho projev ale obsahoval i kritiku vietnamských poměrů, zejména hovořil o nedodržování lidských práv a svobod. Země podle amerického ministra nemůže plně využít svůj potenciál ani plody partnerství s USA, pokud pro vlastní občany nezajistí demokratická práva.

Vláda Baracka Obamy navzdory těmto výhradám považuje vztahy s Vietnamem za klíčovou součást své asijské politiky. Hanoj se zase snaží získat podporu Washingtonu ve svém sporu s Čínou o ostrovy v Jihočínském moři. Kerryho návštěva ve Vietnamu se uskutečnila krátce po historicky první cestě šéfa vládnoucích vietnamských komunistů Nguyen Phu Tronga do USA.