Máme důkazy, tvrdí Rusové: IS a turecké elity podle Moskvy kradou ropu ze Sýrie

Turecko je předním odběratelem ropy od Islámského státu (IS), tvrdí ruské ministerstvo obrany a hovoří o důkazech, které má k dispozici. Zatím ukázalo satelitní snímky kolon cisteren u tureckých hranic. Podle Moskvy na ilegálním obchodu vydělává sám turecký prezident – ten to ale znovu popřel. Rusko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od minulého týdne, kdy turecká armáda sestřelila ruskou stíhačku.

Moskva odhalila tři hlavní trasy, kterými se ropa ze Sýrie a Iráku dostává do Turecka, oznámil generál Sergej Rudskoj. Ruské ministerstvo obrany ukázalo družicové snímky, na nichž mají být kolony cisteren s ropou u zařízení, které ovládá IS v Sýrii a Iráku. Tyto vozy pak pokračují přes hranice do Turecka.

„Turecko je hlavním odběratelem ropy ukradené jeho právoplatným majitelům v Sýrii a Iráku. Podle informací, které máme k dispozici, je prezident Erdogan zapojen do této trestné činnosti,“ konstatoval náměstek ministra obrany Anatolij Antonov.

Nic takového se neděje, zopakoval Erdogan

Zástupci ruského ministerstva ale neuvedli, zda mají svědky. Erdogan následně veškerá obvinění Moskvy znovu popřel. Kdyby se nelegální obchod Ankary s IS prokázal, prý by rezignoval.

Nikdo nemá právo Turecko pomlouvat. Máme ještě tolik svědomí, abychom ropu od teroristů nekupovali.
Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident

Rusové také tvrdí, že stejné zločinecké sítě, které pašují ropu z oblastí ovládaných islamisty, dodávají radikálům zbraně a poskytují jim výcvik. Ruské nálety v Sýrii podle ministerstva udělaly IS čáru přes rozpočet.

Ruský prezident Vladimir Putin už v pondělí prohlásil, že sestřelení ruského letadla mělo zajistit bezpečnost pro nelegální dodávky ropy ze Sýrie do Turecka.

„Ropu u sousedů krade společný tým banditů a tureckých elit. Cynismus tureckého vedení nezná mezí,“ poznamenal Antonov, který připomněl, že šéfem jedné z největších společností v turecké energetice je Erdoganův syn.

Mezi oběma zeměmi to vře od nedávného incidentu na hranicích se Sýrií

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 minulé úterý na hranici se Sýrií. Podle Ankary byl opakovaně varován a narušil turecký vzdušný prostor. Velvyslanec USA u NATO Douglas Lute uvedl, že americká data potvrzují tuto verzi události. Stroj byl podle něj ve chvíli útoku v tureckém vzdušném prostoru.

„Byl opakovaně varován a není to poprvé, co se ruské letadlo v tureckém vzdušném prostoru pohybovalo,“ prohlásil americký diplomat. 

Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Jde o první takový incident mezi členem NATO a Ruskou federací v historii Aliance.

Moskva už uvalila na Turecko sankce, zahrnující mimo jiné omezení dovozu tureckého zboží či dopravního spojení mezi oběma zeměmi. Doporučila také Rusům nejezdit do Turecka a od prvního ledna skončí bezvízový styk mezi oběma zeměmi. Ankara ale žádná odvetná opatření nechystá.