Rusko ničí syrská velitelství IS, radikálové zabili pět rukojmích v Iráku

Ruské letectvo opět udeřilo na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii. Při náletech byly podle agentury TASS zničeny tři velké petrochemické závody, sklady a velitelská stanoviště radikálů. Mezitím vyšlo najevo, že IS zabil další pětici zajatců v sousedním Iráku. Píše o tom agentura AFP.

Rusko udeřilo na „teroristy“ v Sýrii na žádost syrského prezidenta Bašára Asada už koncem září, podle aktivistů a Západu se ale nejdřív zaměřovalo spíše než na IS na jiné skupiny rebelů, kteří přímo ohrožovaly Asadovy síly.

V posledním týdnu ale Moskva zintenzivnila nálety na IS. Ruská armáda nasadila do bojů strategické bombardéry Tu-160, Tu-22M a Tu-95M. Podle TASSu vypustily ve čtvrtek na objekty IS mimo jiné dvanáct raket s plochou dráhou letu. Terčem byly provincie Aleppo, Rakka či Dajr az-Zaur.

Do Sýrie prý míří nejmodernější ruské útočné letouny

Část útoků byla vedena raketami odpálenými z ruského území, ostatní provedly letouny startující z letiště nedaleko syrské Latákíje, kam už Rusko přemístilo zatím zhruba padesátku bojových letounů. Další posily se údajně očekávají – podle ruských médií má jít o nejmodernější typy útočných letounů Su-34 a bombardérů Su-27.

IS stál za pařížskými atentáty a pravděpodobně také za pádem ruského airbusu v Egyptě. Ruský prezident Vladimir Putin v této souvislosti volá po koordinaci bojových akcí s Francií. Kromě Ruska útočí na IS v Sýrii a Iráku už více než rok mezinárodní koalice vedená Washingtonem.

Ruské nálety v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Radikálové z IS zabili skupinu rukojmích

IS v Iráku mezitím zavraždil pět údajných špionů. Na internetu se objevila fotografie klečících lidí v oranžových kombinézách uprostřed davu – radikálové je poté zastřelili.

O které zajatce šlo, ale zatím není jasné. Vražda se údajně uskutečnila v provincii Anbár západně od Bagdádu, kde se už delší dobu bojuje o správní středisko Ramádí kontrolované právě radikály z IS.

Islamisté se natáčením vražd rukojmích snaží v západní veřejnosti vyvolat strach a zároveň získat pro oddíly teroristů nové rekruty.