Belgie varuje před útoky, bruselský Molenbeek je rájem džihádistů

V Belgii se pravděpodobně v nejbližší době pokusí udeřit teroristé, varovala místní vláda, která usilovně řeší, jak bojovat s radikály. Ti často pocházejí ze čtvrti Molenbeek, která leží pouhé dva kilometry od centra Bruselu – srdce Unie. V Molenbeeku žil i Salah Abdeslam, údajný osmý pařížský atentátník. Místní obyvatelé ale odmítají, aby byli automaticky považováni za kriminálníky.

V Molenbeeku se skrýval vrah čtyř lidí v židovském muzeu v Bruselu před rokem a půl i atentátník z rychlovaku mezi Bruselem a Paříží letos v srpnu. V muslimské čtvrti se připravovaly rovněž páteční sebevražedné atentáty v Paříži.

Dva muži žijící v Bruselu už byli obviněni z terorismu – přiznali ale zatím jen to, že v sobotu brzy ráno po útocích vyzvedli Salaha na letišti. Podle belgických úřadů je zřejmě pořád ještě v belgické metropoli. „Vždy je tu napojení na Molenbeek. Je to obří problém,“ podotkl belgický premiér Charles Michel.

Nic jsme nevěděli, tvrdí Salahův bratr. Abdeslamové ale vedli pochybný bar

Salahovi příbuzní prý nic netušili. „Má rodina ani já jsme nevěděli, že (bratři) byli v Paříži. Moji rodiče jsou opravdu v šoku. Je to pro ně strašné. Nikdy jsem nic nespáchal. Přeji si pouze žít v klidu,“ prohlásil bratr atentátníků Mohammed Abdeslam poté, co ho policie očistila.

„Nevíme, co se Ibrahimovi a Salahovi stalo. Zjistil jsem to z televize jako všichni ostatní. Nevěděl jsem, že se radikalizovali,“ zdůraznil Mohammed.

Bratři Abdelslamové ale provozovali bar, který byl podle místních médií spíš než centrum striktního islámu základna drobných kriminálníků, kde se naléval i islámem zakazovaný alkohol. Druhého listopadu policie bar zavřela, protože se tu užívaly drogy.

Molenbeek
Zdroj: Ton Koene/ČTK/DPA

Obyvatelům Molenbeeku se ale nelíbí, že teď všichni vypadají jako kriminálníci. „Máme tu skvělé sportovce, úspěšné lidi, milionáře. Nejsou tu jen tihle špatní lidé, co zvolili špatnou cestu a špatně dopadnou. To, co se dnes děje, stigmatizuje naši čtvrť,“ říká Hamíd.

Druhá generace imigrantů má horší vzdělání i práci než většinová společnost

Už od 80. let belgičtí sociální pracovníci varují, že se potomkům přistěhovalců dostává horšího vzdělání i pracovních nabídek. Nezaměstnanost dosahuje třiceti procent. „Jsem zklamaný z toho, jaká budoucnost se nabízí mladým z této čtvrti. Je tu latentní rasismus. Nenalhávejme si, že není, platí to i při hledání práce,“ poznamenal Bachir M'Rabet.

V počtu radikalizovaných mladých lidí hraje Belgie v Evropě první ligu. „Z Belgie odešlo odhadem 400 až 800 mladých lidí, v přepočtu na obyvatele je to nejvyšší počet bojovníků v Evropě. Muslimská populace zde činí kolem půl milionu obyvatel z 11milionové země,“ poznamenal zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Radikalizace mladých muslimů probíhá často v mešitách. Belgická vláda ale nyní slibuje obrat. „Musíme terorismus ze čtvrti Molenbeek vymést. To je hlavní věc,“ konstatoval po pařížských útocích belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Belgický premiér chce problematické mešity zavřít a potlačit radikální imámy, kteří verbují mladé Belgičany do rukou džihádistů – včetně IS.

Do ulic zamíří až 500 vojáků, aby pomohli policii střežit veřejné prostory. Média si zatím stěžují na roztříštěnost bezpečnostních složek. Kvůli národnostním sporům mezi Vlámy a Valony je totiž v milionovém Bruselu 19 starostů a 6 policejních velitelství.