Shoda mocností ve Vídni: V Sýrii má do půl roku vzniknout přechodná vláda

Do půl roku by měla v Sýrii vzniknout přechodná vláda a do 18 měsíců mají přijít volby – shodli se na tom účastníci další mezinárodní schůzky ve Vídni, uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Jeho americký protějšek John Kerry sdělil, že na osudu syrského prezidenta se politici zatím nedohodli.

Ještě letos se mají sejít zástupci Damašku a opozice. Celý proces vedoucí k volbám by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura. „Nikdo nemá iluze o tom, jak složitý tento úkol bude,“ uvedl šéf německé diplomacie podle agentury Reuters.

Asad je prý ochoten jednat

Syrský prezident Bašár Asad plánuje podle Kerryho vstoupit do jednání o politickém řešení občanské války. „Bylo nám řečeno našimi partnery u stolu, že je skutečně připraven vyslat delegaci a zapojit se do vyjednávání,“ uvedl americký ministr na společném brífinku se svým ruským protějškem.

Ministři zahraničí a vrcholní představitelé zhruba dvacítky států se v tomto formátu sešli naposledy koncem října. K žádnému průlomu ale tehdy nedošlo, přičemž jedním z hlavních sporných bodů byl i tehdy další osud Asada.

Americký ministr zahraničí Kerry: Jsme spojení jako dva prsty na jedné ruce (zdroj: ČT24)

Vídeňská schůzka proběhla ve stínu pařížských atentátů

Jednání o Sýrii se tuto sobotu účastnil mimo jiné francouzský ministr Laurent Fabius. Obsah rozhovorů ovlivnily teroristické útoky v Paříži, kde v noci zahynulo přes 120 lidí. K atentátům se přihlásili radikálové z hnutí Islámský stát (IS), které hraje v syrském konfliktu velkou roli.

Fabius ještě před začátkem jednání řekl, že po posledních událostech je pro mezinárodní společenství nalezení východiska z konfliktu v Sýrii otázkou nutnosti. Podle něj je nezbytné lépe koordinovat aktivity v boji s terorismem a zvláště s IS.