Šéf syrských památek: Belův chrám v Palmýře stále stojí

Belův chrám v Palmýře pořád stojí, uvedl podle BBC syrský šéf památek. Potvrdil, že poblíž památky došlo k explozi - hlavní stavbu, sloupy ani svatyni ale prý výbuch nenarušil. O zničení starověkého chrámu informovali radikálové z Islámského státu (IS), kteří mají město pod kontrolou.

O poničení památky informovala syrská exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Londýna. Jeden z obyvatel Palmýry, citovaný agenturou Reuters, vypověděl, že v neděli odpoledne místem otřásl mohutný výbuch. „Je to naprostá zkáza. Cihly a sloupy jsou na zemi,“ řekl s tím, že zbyla jen chrámová zeď.

Zástupce syrské vlády ale BBC řekl, že hlavní stavba komplexu stále stojí. Zástupci úřadů ovšem nejsou schopni dostat se dostatečně blízko, aby mohli zjistit, co přesně se stalo. 

V tuto chvíli je brzy vyvozovat nějaké závěry. Ani hlavní správce syrských památek, který sídlí v Damašku, nemůže mít přesné informace. Není to tak, že by syrská vláda měla k dispozici bezpilotní letouny, které by mohla postrádat pro průzkum ze vzduchu.
Jakub Szántó

I syrskou internetovou komunitou se ale šíří zvěsti o tom, že se navzdory snaze IS nepodařilo zničit centrální stavbu hlavní památky historické Palmýry, informoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. „Pokud se ale IS rozhodl, že ji zničí, tak je to asi bohužel jen otázka dalšího pokusu. Pravděpodobně použití silnějších výbušnin,“ podotkl zpravodaj.

  • Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. se skládá z velkého nádvoří 210 krát 205 metrů, obehnaného vysokými zdmi. Uprostřed nádvoří je obdélníková stavba s korintskými sloupy. Vchod na nádvoří vede 35 metrů širokou bránou s monumentálním schodištěm.
Belův chrám v Palmýře
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminoval. Minulý čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda palmýrských sbírek Chálida Asada.

Zničený Belův chrám v Palmýře
Zdroj: Reuters

Radikálové už mají na svědomí jiný chrám v Palmýře

Nedávno IS zveřejnil snímky, na nichž údajně jeho bojovníci ukládají nálože do Baal-Šaminova chrámu. Vidět je na nich údajně také zničení této části komplexu antických ruin. Pravost fotografií ale nelze ověřit.