Koreje se dohodly na zklidnění situace

Severní a Jižní Korea dospěly k dohodě o utlumení krize. Situace mezi oběma státy se vyostřila minulý týden, když severokorejská armáda vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes hranici propagandu proti KLDR. ;crop;Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. KLDR následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. To ale Soul odmítl.

Vyhrocenou situaci na poloostrově řešili vysocí představitelé obou zemí v pohraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi oběma státy. Nezvykle dlouhé rozhovory začaly už v sobotu večer, dosažení dohody oznámili představitelé v pondělí večer.

Severní Korea vyjádřila politování nad incidentem, při kterém nášlapná mina v pohraničním pásmu zranila dva jihokorejské vojáky. Jižní Korea na oplátku oznámila, že ve středu v poledne ukončí své propagandistické vysílání namířené proti KLDR. Státy navíc hodlají pokračovat v dalších rozhovorech, které by měly zmírnit napětí na poloostrově.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje ještě před ukončením jednání v Pchanmundžomu uvedla, že propagandistické vysílání bude pokračovat, dokud se Pchjongjang neomluví za ozbrojené „provokace“. Mezi ně Soul řadí mimo jiné nastražení nášlapných min.

Organizace spojených národů, Spojené státy a také Čína coby jediný významný spojenec izolované Severní Koreje vyzvaly k rozvážnosti.