Japonsko protestuje: Medvěděv je na Kurilách

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv v rámci své cesty po ruském Dálném východě přicestoval na jihokurilský ostrov Iturup, na který spolu s několika dalšími jižními ostrovy vznáší nárok Japonsko. Informovala o tom agentura TASS. Japonsko již Medvěděvovu návštěvu Kuril kritizovalo a nyní připravuje oficiální protest.

„Považujeme to za jednoduše nepřijatelné,“ citovala agentura Kjódó nejmenovaného japonského diplomata. Ten také řekl, že Tokio zvažuje, že odloží chystanou návštěvu Moskvy, kde je na přelomu srpna a září očekáván japonský ministr zahraničí Fumio Kišida. Agentura TASS uvedla, že ruské velvyslanectví v Tokiu telefonicky jednalo s odborem pro evropské záležitosti japonského ministerstva zahraničí, o obsahu rozhovoru ale nebyly zveřejněny žádné podrobnosti.

V Medvěděvově pracovním plánu je mimo jiné inspekce letiště na Iturupu, které bylo postaveno jako součást federálního rozvojového programu, budované sportovní a kulturní středisko a továrnu na zpracování ryb.

70 let po válce bez mírové dohody

Spor o Kurilské ostrovy, přesněji o jejich jižní část, je klíčovým problémem, který i 70 let po skončení druhé světové války brání uzavřít mírovou smlouvu mezi Tokiem a Moskvou.

Japonsko vznáší nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai na základě dohody z roku 1855. Po ukončení druhé světové války je Moskva anektovala, Tokio je ale dodnes označuje za své Severní území a ruskou svrchovanost neuznává. Rusko trvá na tom, že mu ostrovy patří, a japonské nároky odmítá jako nepřípustnou revizi výsledků války.