Američané mají zákaz cvičit „neonacisty“ z praporu Azov

Washington - Američtí instruktoři se nesmí podílet na výcviku ukrajinských dobrovolníků z oddílu Azov. Rozhodli o tom členové Sněmovny reprezentantů, kteří se obávají rasistického a neonacistického smýšlení příslušníků praporu inklinujících ke straně Pravý sektor. Oznámila to rozhlasová stanice Hlas Ameriky. Dobrovolnické jednotky kritizuje i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Batalion Azov bojuje pod žlutou vlajkou s vlčím hákem. U jeho zrodu stáli ukrajinští neonacisté. Postupně ale přicházeli další dobrovolníci – policisté i bývalí vojáci.

Podle ukrajinských médií nedávno ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že Azov se stane jednou z prvních jednotek, které budou cvičit američtí instruktoři. K tomu ale nakonec nedojde. 

Prapor Azov
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Serg Glovny

Autorem dodatku zakazujícího cvičit příslušníky Azova je demokratický poslanec z Michiganu John Conyers. Při předkládání svého návrhu se odvolal na informace západního tisku, podle nichž zhruba tisíc příslušníků praporu Azov zastává „otevřeně neonacistické názory“. Příslušníci praporu prý propagují teze o převaze bílé rasy a autokratické diktatuře.  

Reakce ruské diplomacie

„Pozdě, ale přece. Dalším logickým krokem by mělo být přiznání, že loňský státní převrat v Kyjevě, který Washington aktivně podporoval, provedli ti samí nacističtí výrostci.“

List The Washigton Post nedávno napsal, že Azov může obrátit zbraně i proti Kyjevu, pokud se rozhodne pro politické, nikoli vojenské řešení konfliktu na východě země.  

  • Conyers se ve zdůvodnění svého návrhu odvolával také na zkušenosti z války v Afghánistánu po sovětské okupaci v 80. letech minulého století, kdy Pentagon zásoboval zbraněmi protisovětské povstalce: „Jak ukazuje účast USA v afghánském konfliktu po sovětské invazi, příliš aktivní vojenská podpora a nadměrné množství dodávaných zbraní může vést k destabilizaci a nakonec i poškodit naše vlastní národní zájmy.“  

Podle dostupných informací je zakladatelem praporu ukrajinský ultrapravicový radikál Andrij Bileckyj, šéf Sociálně nacionálního sdružení, které je volně spojeno s ukrajinským Pravým sektorem. Šestatřicetiletý aktivista je znám pod bojovou přezdívkou Bílý vůdce. Loni byl zvolen do ukrajinského parlamentu.   

Prapor Azov
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Nikitin Maxim

Loni v září se stal Azov součástí ukrajinské Národní gardy a Bileckyj dostal hodnost podplukovníka. Prapor už bojoval v Doněcku, u Ilovajsku a v současné době brání předměstí černomořského přístavu Mariupol. 

Příměří si Azov ani nepřeje. „Příměří se nám nelíbí. Stejně jako všechna předchozí, povede i toto jen k další nepřátelské ofenzívě,“ sdělil v březnu listu Moscow Times Bileckyj.  „Ústupky povedou jen k další agresi. Válka bude nevyhnutelně pokračovat a skončí buď naší naprostou porážkou, nebo územní celistvostí - tedy navrácením Doněcku i Krymu,“ míní velitel praporu.