Poslanci k Obamovi: Vyzbrojte ukrajinskou armádu

Washington – Američtí poslanci dali zelenou usnesení, které vybízí Baracka Obamu, aby poskytl Kyjevu zbraně. Informovala o tom agentura AP. Americká podpora Ukrajině je nyní omezena na diplomatickou pomoc a dodávky podpůrného vojenského materiálu - drony, humvee nebo radary. Washington s rozhodnutím o dodávce zbraní čeká na to, jestli budou dodržovány minské dohody.

Pošlete Kyjevu zbraně, vyzvala v pondělí Sněmovna reprezentantů. Pro rezoluci zvedlo ruku 348 poslanců, 48 bylo proti. Celkem má zákonodárný sbor 435 členů. Představitelé americké diplomacie tvrdí, že Obamova administrativa o poskytnutí zbraní Kyjevu diskutuje. 

Washington ale čeká na to, zda budou dodržovány dohody z Minsku. Na východě Ukrajiny má od února platit příměří. Místy je ale porušováno, armáda i povstalci se navíc obviňují navzájem z použití těžkých zbraní, které měly být z fronty dávno staženy. 

Raketomety Grad
Zdroj: James Sprankle/ČTK/DPA

USA dodaly Ukrajině vojenskou pomoc už dříve, například radary proti minometným střelám nebo brýle pro noční vidění. Řada republikánských i demokratických zástupců v Kongresu je pro to, aby Spojené státy poskytly Ukrajině v rámci boje proti proruským separatistům také smrtonosné zbraně.   

  • Právní cesta pro dodávky zbraní z USA již existuje. Loni v prosinci americký Kongres schválil právní předpis, který umožňuje zbrojní dodávky na Ukrajinu. Obama sice tento zákon podepsal, kdykoli ale může rozhodnout, jestli zbraně skutečně Ukrajině poskytne.  

Kromě Spojených států nevylučují dodávky obranné výzbroje na Ukrajinu Kanada, Británie nebo Polsko. Přikročily by k nim v případě, že nynější příměří selže a povstalci v Donbasu obnoví v plném rozsahu bojové operace, napsala v únoru agentura Interfax.

Někteří spojenci USA z NATO jsou ale proti dodávkám. Argumentují především obavami z další eskalace konfliktu. Mezi tyto skeptiky patří hlavně Německo a Francie. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického ani Praha neuvažuje o dodávkách zbrojní techniky Ukrajině a bude se v této otázce držet alianční linie.

Západ obviňuje Moskvu, že zásobuje povstalce moderními zbraněmi i vojáky. Rusko to neustále popírá.