USA po celém světě pátrají po osudech válečných zajatců

Praha - Svetlana Shevchenková, zahraniční specialistka ministerstva obrany USA, vede americký tým, který po celém světě pátrá po zmizelých válečných zajatcích nebo pohřešovaných Američanech, kteří se ztratili během válečných konfliktů. Americké ministerstvo se snaží najít dohromady přes 700 tisíc Američanů, kteří zmizeli v průběhu II. světové války, korejské války, vietnamské války a války v zálivu.

„Zajímají mě osudy lidí, jsem žena, jsem matka. Dokážu se ztotožnit se situací, když něčí syn zmizí a jeho matka o něm nic neví. Snažím se proto ze všech sil nalézt informace, které by mohly pomoci jeho matce, sestře, komukoli z jeho rodiny,“ vysvětlila Shevchenková v rozhovoru pro ČT24 motivy pro svou práci.

Počet pohřešovaných Američanů

  • II. světová válka - 700 000
  • Korejská válka - 8 000
  • Vietnamská válka - 1742
  • Válka v zálivu - 125

Shevchenková zastupuje americký úřad, který pátrá po zmizelých oblastech ve čtyřech válečných konfliktech, kterých se USA zúčastnily. Jde o humanitární misi, zdůrazňovala. Pro práci prý nepotřebují tajné informace jiných států, které by ohrožovaly jejich bezpečnost, i tak se ale její tým dostal na zajímavá místa.  

Při práci tito lidé spolupracují s úřady po celém světě, dostali se tak i do archivů KGB nebo k dokumentům bývalého ministerstva obrany SSSR. Díky takto získaným informacím se podařilo najít poslední místo odpočinku mnoha zajatých Američanů.    

Dalším zdrojem informací jsou pro americké úřady rozhovory s pamětníky. Shevchenková vzpomněla na jednoho účastníka korejské války. Ten byl členem pátracího týmu, který měl tehdy dohledat místo dopadu sestřeleného amerického letounu. Na místě tenkrát nalezl dva mrtvé americké piloty. Po letech americkému týmu ono místo pomohl najít.