Španělský deník zveřejnil fotky nahého Topolánka z Berlusconiho vily

Madrid/Řím - Španělský list El País dnes zveřejnil pět fotografií, na nichž jsou v areálu vily italského premiéra Silvia Berlusconiho na Sardinii mimo jiné vidět dvě mladé ženy nahoře bez a jeden nahý muž, kterým je bývalý český premiér Mirek Topolánek. Ten dnes svou identitu na fotkách přiznal, přestože několik dní tvrdil, že na fotografiích pořízených v Berlusconiho sídle není. Topolánek ale tvrdí, že fotografie je fotomontáž a možná i součást levicové kampaně v dnes zahájených volbách do Evropského parlamentu. Redakce listu ale veškerá obvinění odmítá.

„Na té fotografii jsem já. Ale je to upravená fotografie. Není autentická,“ řekl dnes Topolánek pro Aktuálně.cz. Zvažuje prý právní kroky, především žalobu na ochranu osobnosti. „Je to naprosto nehorázný zásah do soukromí. Trvám navíc na tom, že na snímku není nic špatného a kompromitujícího. Byla to soukromá dovolená v uzavřeném prostoru, ne někde venku na pláži,“ uvedl pro Aktuálně.cz.

Topolánek také poukázal na to, že fotografie byly zveřejněny v levicovém španělském deníku El País, což prý může mít souvislost s probíhajícími volbami do Evropského parlamentu: „Nabízí to určitou spekulaci, že se jedná o součást levicové kampaně. Budeme zvažovat právní kroky, v těchto situacích je velice komplikované prokázat, že je to fotomontáž.“

Španělský deník zveřejnil fotky z Berlusconiho vily (zdroj: ČT24)

Redakce El País popírá, že jde o fotomontáž i levicovou kampaň

„Zveřejnili jsme fotografie teď, protože jsme je teď dostali. Myslíme, že jde o informaci všeobecného veřejného zájmu, protože se týká jedné veřejné osobnosti a místa, kde se běžně přijímají veřejné osobnosti z různých zemí,“ řekl ČT šéf oddělení vnějších vztahů El País Juan Cruz.

Mirek Topolánek:

„Já jsem netušil, že evropské volby jsou tak důležité, že socialistům stojí za to, aby použili až takové poměrně směšné útoky a manipulace.“

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zveřejnění fotek na jedné straně odsoudil jako „nepřípustný zásah“ do soukromí a zavrženíhodné „bulvární špehování“. Současně ale odmítl Topolánkovo „prohlášení o spiknutí všech socialistů Evropy“ a uvedl, že to „svědčí přinejmenším o duševní vyčerpanosti“ předsedy ODS. „Jakkoliv plně lidsky chápu, že se zveřejnění fotografií Mirka Topolánka dotklo, nemělo by mu zatemňovat zdravý rozum,“ dodal Paroubek.

Berlusconi: Je to skandální narušení soukromí 

„Jsou to nevinné fotografie, není tu žádný skandál, jde ale o skandální narušení soukromí,“ prohlásil dnes šéf italské vlády citovaný italským státním rozhlasem. „Fotografie ukazují osoby, které se koupají v bazénu na soukromém pozemku určeném pro hosty,“ dodal Berlusconi.

El País dnes zveřejnil pět fotografií ze série několika set, které již zajistila italská justice a které byly pořízeny při soukromých akcích v Berlusconiho vile na Sardinii. Část fotografií se tak vůbec poprvé objevila v tisku, a to mimo italské území, kde nemůže italská justice zasahovat. Snímky pořídil fotograf Antonello Zappaduo.

Berlusconiho právník nedávno prohlásil, že jedna ze zabavených fotografií zachycuje nahého českého expremiéra Mirka Topolánka. „Přijímal jsem delegaci z České republiky. Nikomu nesmí být dovoleno, aby se ze vzdálenosti jednoho kilometru mohl do této situace vměšovat a fotografovat. Právo na soukromý život musí být tím spíše chráněno v přítomnosti významných hostů,“ řekl dnes Berlusconi v reakci na snímky v El País. 


Topolánek existenci fotek dosud zapíral

Topolánek ve středu prohlásil, že neexistují fotografie, na kterých by byl na zahradě vily italského premiéra zachycen nahý. „Je zcela vyloučeno, aby existovaly snímky, které naznačuje italský tisk,“ řekl televizi Prima Topolánek. „Očekávám, že se mně, mé rodině a mému synovi italská média omluví,“ dodala jeho přítelkyně Lucie Talmanová, s níž má Topolánek téměř dvouletého syna.

Berlusconiho právník Niccolo Ghedini o víkendu řekl listu Corriere della Sera, že italského premiéra vedla k žádosti o ochranu osobnosti skutečnost, že "nejméně jeden snímek zachycoval bývalého českého premiéra.

Podle dalších italských zpravodajských portálů byl na zabavených snímcích kromě Topolánka a jeho blízkých i další český ministr s doprovodem. Loni v květnu byl s Topolánkem v Itálii i tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24