Pórek, mrkev a řepa dominují záhonům v britské královské zahradě

Londýn - V sobotu britská královna Alžběta II. oficiálně oslavila své 83. narozeniny, včera už dohlížela na zeleninové záhony Buckinghamského paláce. Britská královna Alžběta podlehla trendu pěstování domácí zeleniny. Ten se šíří v posledních letech nejen v Británii, ale i ve Spojených státech.

Kdo by čekal na britské královské zahradě růže a jiřiny, spletl by se. Záhony jsou osazené hlavně zeleninou. Je to totiž nejnovější trend v zahradnictví. Na pozemcích zahrad královského paláce v centru Londýna proto poprvé od druhé světové války vznikly užitné záhony.

Před necelými sedmdesáti lety přiměla královskou rodinu k pěstování zeleniny válečná nouze. Dnes se k vysázení zeleniny vrátila královna kvůli zdravému životnímu stylu. „Snažíme se propagovat pěstování vlastních potravin, zapojit do toho rodiny s dětmi, umazat se od hlíny, je to sílící trend v celé zemi. My to podporujeme,“ říká královská zahradnice Clare Midgleyová.

Královna Alžběta oslavila narozeniny zahradničením (zdroj: ČT24)

V hlíně se rýpe i Michelle Obamová

Objevování kořenů potravinového řetězce není přitom jenom evropskou záležitostí. Moderní trend už zachvátil i Spojené státy. Z jara vyrazila s rýčem na trávník Bílého domu nová první dáma Ameriky Michelle Obamová. Chtěla ukázat nejmladší generaci, co je zdravé jídlo a odkud se vlastně bere.

Obě dámy našly i další společná témata. Poprvé se setkaly letos v dubnu. Od té doby si i přes velký věkový rozdíl píší a telefonují. Tento týden přijala královna Michelle znovu, tentokrát soukromě. Zvláštní vztah Británie a Spojených států, o který tolik usilují britští politici, tak v tichosti pokračuje za jejich zády po přeslici.

Vydáno pod