Třetí líčení s Mubarakem, tentokrát bez kamer

Káhira – Jeden ze čtyř vysoce postavených policejních představitelů dnes jako svědek u káhirského soudu v procesu s exprezidentem Husním Mubarakem popřel, že by za dobu své služby slyšel rozkaz ke střelbě do demonstrantů. Bývalý prezident je obviněn z korupce a podílu na smrti 850 demonstrantů při letošních protestech, které vedly k jeho odstoupení 11. února. Výpovědi svědků by měly pomoci určit odpovědnost za smrt protestujících. Soud dnes na rozdíl od minulých dvou stání pokračoval bez přítomnosti televizních kamer. U soudní budovy se střetly desítky Mubarakových odpůrců i příznivců. Líčení bude pokračovat ve středu.

„Za 30 let mých zkušeností ve státní bezpečnosti jsem neslyšel o žádném případu, kdy by byl vydán rozkaz použít ostré náboje proti protestujícím,“ uvedl dnes u soudu generál Husajn Saíd Muhammad Mursí, šéf komunikace státní bezpečnosti. V době povstání působil v policejní operační místnosti. Podle jeho výpovědi dostala policie jasné instrukce, že smí používat ostré náboje pouze při ochraně ministerstva vnitra. Za rozkazem stál údajně Ahmad Ramzí, který je rovněž mezi obžalovanými. Mursí také uvedl, že slyšel několik policejních velitelů 28. ledna, čtvrtý den protivládních protestů, jak hovořili o tom, že byly použity automatické zbraně. Před soudem dnes rovněž uvedl, že policie dostala rozkaz použít slzný plyn a vodní děla k rozehnání protestujících v noci 25. ledna, když vypukly protesty proti Mubarakovi.

Dnešní líčení, které nakonec trvalo osm hodin, muselo být krátce po zahájení přerušeno, neboť v soudní síni propukly potyčky mezi advokáty obžaloby a obhajoby. Obě strany musela rozdělit policie.

K soudu dnes byli předvoláni čtyři svědci: šéf komunikačních služeb pořádkové policie a důstojníci odpovědní za její operace. Soud zkoumá, jestli rozkazy k palbě na dav uděloval ministr vnitra, nebo se na nich podílel i sám Mubarak. „Svědci přinesou překvapivé informace – mají svědectví o příkazech střílet do demonstrantů. Během revoluce si každý dával pozor, aby byl takový rozkaz vždy pouze vysloven a nezanechal stopu,“ uvedl mluvčí Muslimského bratrstva Mahmoud Ghazlan.

  • Husního Mubaraka přivezli k soudu na nosítkách zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2852/285110.jpg
  • Střety u káhirského soudu, kde pokračuje proces s Mubarakem autor: Amr Nabil, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2850/284932.jpg

O nepřítomnosti televizních kamer při dnešním stání rozhodl soudce Ahmad Rifát poté, co předchozí líčení doprovázel chaos v soudní síni a rozruch způsobený zejména advokáty žalující strany. Před budovou káhirského soudu, kam dnes k procesu dorazil Mubarak na nosítkách, demonstrovalo asi 150 exprezidentových stoupenců. Jenže na místo dorazili i jeho odpůrci. Oba tábory se střetly, musela zasáhnout policie; 22 lidí bylo zatčeno.

Souběžně pokračuje proces s bývalým ministrem vnitra Habíbem Adlím, který je obviněn z potlačování občanské vzpoury. Pokud bude uznána jejich vina, hrozí jim až trest smrti.   

Mubarak a jeho synové Alá a Gamál jsou rovněž souzeni za korupci a neoprávněné obohacování. Bývalý egyptský prezident, který trpí srdečními problémy, se nachází v káhirské nemocnici. Jeho dva synové jsou ve vězení Tora na jižním okraji egyptské metropole.