Churchill uctil piloty: Mnoho lidí vděčí za život nemnohým

Londýn – V dobách krutých bojů letecké bitvy o Británii pronesl britský premiér Winston Churchill před Dolní sněmovnou legendární projev, ve kterém vzdal úctu pilotům bojujícím v řadách Královského letectva. Prohlásil tehdy, že ještě nikdy v historii lidských konfliktů nevděčil tak velký počet lidí takové hrstce lidí – pilotům, které Churchill nazval nemnohými (The Few).

Británie si připomíná 70. výročí bitvy o Británii. Právě 20. srpna 1940 pronesl britský premiér Winston Churchill legendární projev, ve kterém ocenil úlohu pilotů RAF v klíčovém boji druhé světové války. Prohlásil tehdy o pilotech: „Ještě nikdy na poli lidských konfliktů tolik nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým.“ 

„Vděčnost každého domova na našem ostrově, v našem impériu a v celém světě, vyjma příbytků viníků, směřuje k britským pilotům, kteří nezlomeni protivenstvím, nezdolně tváří v tvář stálé výzvě a smrtelnému nebezpečí svou statečností a odhodláním obrací průběh světové války. Ještě nikdy na poli lidských konfliktů tolik nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)


Bitva o Británii začala 10. července 1940 a trvala až do 31. října 1940. RAF se ubránila mnohonásobné přesile Luftwaffe, a zabránila tak Hitlerovi podniknout operaci Lvoun - invazi do Británie. Do bojů se zapojilo 2353 britských pilotů a 574 pilotů z jiných zemí. Mezi nimi bylo i 89 pilotů z Československa, ale také Kanaďani, Poláci nebo třeba Novozélanďané. Leteckou bitvu o Británii nepřežilo 544 letců. 

Ve službách RAF bojovalo celkem 89 Čechoslováků. Většina z nich patřila ke čtyřem československým perutím - 310. stíhací, 312. stíhací, 313. stíhací a 311. bombardovací. Mezi nejúspěšnější piloty patřili Karel Kuttelwascher, Josef František, Alois Vašátko, František Peřina nebo Miloslav Mansfeld.