Turecko vrací úder a viní Francii z genocidy v Alžírsku

Istanbul/Paříž – Zatímco včera francouzští poslanci schválili zákon, který zakazuje popírání genocidy Arménů v Turecku v roce 1915, Turecko dnes obvinilo Francii, že se po druhé světové válce dopustila genocidy ve své bývalé kolonii Alžírsku. Turecko kvůli schválení zákona uťalo diplomatické i ekonomické vztahy s Francií.

„Odhadujeme, že Francouzi od roku 1945 zmasakrovali 15 procent alžírské populace. Jedná se o genocidu,“ prohlásil dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Již včera nařídil zákaz bilaterálních návštěv a diplomatických jednání s francouzskými úřady, odvolal rovněž z Paříže tureckého velvyslance. Erdogan se navíc nebrání dalším sankcím. 

Erdogan zmínil v souvislosti s genocidou také otce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který podle něj ve 40. letech sloužil ve francouzské cizinecké legii v Alžírsku. „Jsem si jistý, že mu toho může hodně říci o francouzských masakrech v Alžírsku,“ řekl turecký premiér.

V letech 1954 a 1962 probíhala alžírská válka za nezávislost. Povstalci bojovali za odtržení kolonie od Francie, francouzské jednotky přitom jejich snahy brutálně potlačovaly. Samostatné Alžírsko pak vzniklo 5. července 1962 poté, co s alžírskými revolučními silami jednal Charles de Gaulle.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dnes označil Erdoganovy výroky za přehnané a vyzval Ankaru k zachování klidu a umírněnosti. Připustil však, že francouzská iniciativa byla asi nevhodná. Potvrdil tedy, že mezi ním a prezidentem není v této otázce shoda.

Turecko uznává, že při vojenských operacích pod Kavkazem v letech 1915 až 1917 zahynulo mnoho Arménů, ale tvrdí, že šlo o půl milionu obětí a výsledek chaosu vyvolaného boji. Odmítá ale termín genocida. Už dobová svědectví ale hovořila o masakru na základě národnosti. Nejen Arménie označuje vraždění za genocidu, jíž padlo za oběť na 1,5 milionu lidí.