Obětí jsem mohl být i já, řekl Obama ke kauze zabitého chlapce

Washington - Mohl jsem to být já, prohlásil americký prezident Barack Obama k případu zastřeleného sedmnáctiletého černocha Trayvona Martina. Šlo o jeho první přímé vyjádření na toto téma od neděle, kdy soud osvobodil muže, který mladíka zabil. George Zimmerman tvrdil, že střílel v sebeobraně. Obama dnes uvedl, že se sám s rasismem mnohokrát setkal a vyzval všechny Američany, aby pocity černochů pochopili.

„Trayvon Martin jsem mohl být já před 35 lety. Když se zamyslíte nad tím, proč je teď mezi Afroameričany tolik bolesti, je třeba si uvědomit, že se na tuto záležitost dívají skrze své vlastní zkušenosti a zážitky a historii, která jen tak nezmizí,“ okomentoval americký prezident kauzu, která už několik dnů hýbe americkou veřejností.

Osvobozující verdikt vyhnal lidi do ulic napříč Spojenými státy. Protestovalo se na Floridě, v Chicagu i v Baltimoru. Lidé skandovali hesla o tom, že chtějí spravedlnost, a v Kalifornii skupinka demonstrantů zapálila americkou vlajku. Přes tisíc lidí zaplnilo i newyorské Times Square. Jméno zabitého černošského chlapce se včera objevovalo i na bohoslužbách. „Myslím, že ten rozsudek jasně ukazuje, kde jako země jsme. Zbraní si vážíme víc než našich dětí,“ prtohlásil farář Otis Cole.

Symbolem protestů se stala mikina s kapucí – podobná, jakou měl sedmnáctiletý Martin na sobě, když ho Zimmerman loni v únoru zastřelil. Před veřejností se chce útočník i po osvobození nějakou dobu skrývat. Za rasový podtext celého procesu mohou podle Zimmermanova bratra Roberta hlavně média.