Syrská opozice hlásí 1 300 obětí chemického útoku, armáda to popírá

Damašek - Podle syrské opozice dnes provedly jednotky Bašára Asada chemický útok nedaleko Damašku. Mělo při něm přijít o život 1 300 lidí. Armáda toto obvinění důrazně odmítá. Syrská státní televize označila zprávy opozice za zcela nepravdivé. Informace o útoku zatím nebylo možné ověřit. V Sýrii jsou od neděle inspektoři OSN, kteří mají prověřit dřívější chemické útoky. O situaci jedná na mimořádném zasedání za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN.

Šéf opoziční koalice Ahmad Džarba trvá na tom, že armáda spáchala u Damašku masakr, který nepřežilo nejméně 100 lidí. „Žádám Radu bezpečnosti OSN o svolání mimořádné schůze,“ sdělil Džarba stanici Al-Arabíja. Vyzval zároveň experty OSN, kteří jsou v Sýrii, aby přišli dějiště dnešních útoků prověřit. Pro inspekci místa se vyslovila také Liga arabských států. Pro svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN se vyslovily Francie, Británie, USA, Lucembursko, Jižní Korea a další státy. Rusko označilo zprávy o údajném chemickém útoku za předem naplánovanou provokaci a požaduje nezávislé vyšetřování. 

K útoku mělo dojít na východním damašském předměstí Ghúta. Opoziční aktivisté tvrdí, že rakety, které obsahovaly nervový plyn, spadly na oblasti Ajn Tarma, Zamalka a Džúbar.

Mluvčí Syrské národní koalice Chálid Sálih: „Je to opravdová facka lidskosti do tváře OSN, do tváře přátel syrské opozice, ale také do tváře všech států, které podporují Asadův režim v zabíjení lidí.“

Mluvčí syrské armády: „Vedení armády potvrdilo, že tato tvrzení jsou absolutně nepravdivá a jsou součástí špinavé mediální kampaně, kterou některé státy vedou proti Sýrii.“

Lékaři: Zranění měli příznaky otravy

Stanice CNN citovala lékaře, podle nichž bylo do provizorní kliniky dopraveno několik stovek raněných. Tito lékaři potvrdili 30 mrtvých, kteří prý měli před smrtí dýchací potíže. „Mnoho mrtvých jsou ženy a děti. Když je sem přivezli, měli rozšířené zornice, studené končetiny a pěnu u úst. Lékaři říkají, že jsou to typické příznaky lidí vystavených nervovému plynu,“ řekla zdravotní sestra.

Podle Ramího Abdar Rahmána, který situaci popisuje z exilového sídla opozice v Londýně, dopadaly rakety s hlavicemi naplněnými plynem z letadel a byly odpalovány rovněž ze země. Útoky si prý vyžádaly desítky mrtvých. Rahmán řekl, že potvrdit může 40 obětí. Opoziční místní koordinační výbory, které situaci sledují ze Sýrie, trvají na tom, že mrtvých jsou stovky. Jeden z aktivistů sdělil prostřednictvím Skypu agentuře AP, že může potvrdit několik set mrtvých. Ranění i mrtví prý byli rozvezeni do šesti provizorně zřízených klinik na východě od Damašku. „Je to masakr spáchaný chemickými zbraněmi. Návštěva týmu OSN je žert. (Prezident) Bašár (Asad) dal světu najevo, že si z nich nic nedělá,“ sdělil tento aktivista k inspekci OSN.

Na internetu se začaly objevovat snímky mrtvých vyskládaných v řadách. Jsou mezi nimi také děti a ženy. Těla nejsou povětšinou zakrvavená a nenesou známky zranění.

Podle opozice použila Asadova armáda chemické zbraně
Zdroj: ČTK/AP/Local Committee of Arbeen

Pusťte inspektory na místo útoku, žádají Asada Británie a Švédsko

Vyšetřovatelé OSN v Sýrii vyšetřují březnové útoky, při kterých měly být chemické zbraně užity. Režim a opozice se z chemického útoku obviňují vzájemně. Po několika měsících vyjednávání nakonec Asadův režim souhlasil, aby komisaři tyto útoky prošetřili. Mají za úkol zjistit, zda byla chemie opravdu použita. Kdo ji použil, vyšetřovat nemají.

Británie vyzvala syrskou vládu, aby umožnila inspektorům dějiště útoků prohlédnout. Skupinu vede švédský vědec Ake Sellström. Švédské agentuře TT sdělil, že útok by se měl vyšetřit, avšak vysoký počet obětí, o němž se hovoří, se mu zdá podezřelý. „Zní to jako něco, co by se mělo prověřit. Záleží na tom, zda o to generálního tajemníka OSN požádá některý z členských států OSN. My jsme zde na místě,“ řekl. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt vyzval na Twitteru Damašek, aby inspektory na místo pustil.

Sýrie není signatářem Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní. Odhaduje se, že má velké zásoby sarinu a také yperitu.

Spojené státy vyjádřily hluboké znepokojení nad zprávami o údajném útoku syrských vládních sil s použitím chemických zbraní. Pokud se nakonec opravdu prokáže, že chemické zbraně zabily přes 650 lidí, bude to znamenat jednoznačné překročení americké červené linie, a tím i prudké zvýšení šance, že do syrské občanské války zasáhnou i západní jednotky.

Vydáno pod