Zoo, která předhodila žirafí mládě lvům, čelí nenávistným reakcím

Kodaň – Zpráva o tom, jak dánská zoologická zahrada zabila zdravé žirafí mládě, před pár dny doslova obletěla svět. Zoo nyní dostává stovky nenávistných e-mailů. V některých se dokonce vyhrožuje smrtí. Vedení zoologické zahrady utracení zvířete vysvětlilo tak, že chtělo zabránit příbuzenskému křížení zvířat. Samečka pojmenovaného Marius pak sežrali lvi. Vše se událo před očima návštěvníků zoo.

„Dostal jsem asi 1 500 textových zpráv a e-mailů. Většina z nich je velice nenávistných. Určené byly přímo mně,“ sdělil vědecký ředitel kodaňské zoo Bengt Holst dánskému bulvárnímu listu Ekstra Bladet. „Asi v pěti případech jde o skutečné hrozby smrtí. Ve zprávách se třeba píše: 'Přijdu a zastřelím tě!'“ dodal ředitel.

Také mluvčí zoologické zahrady Tobias Stenbaek Bro citoval obsah jednoho výhružného e-mailu, kde se píše: „Děti zaměstnanců zoo v Kodani by měly všechny zemřít nebo dostat rakovinu“.

Žirafí samec Marius
Zdroj: ISIFA/EPA/Keld navntoft

K usmrcení jeden a půl roku starého žirafího samečka byla použita pistole na porážku zvířat. Jeho maso tak nebylo kontaminováno uspávací látkou. Následně jím byli nakrmeni lvi, což mohli pozorovat i návštěvníci zoo. Celá akce se dokonce vysílala na internetu, píše se na webu USA Today.

Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) doporučila dánské zoologické zahradě zvíře utratit, protože ve svém rozmnožovacím programu má již mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius. Podle vedení zahrady kastrace samce byla ještě krutější - navíc provázena nežádoucími projevy zvířete. Také navrácení zvířete do volné přírody údajně nemělo velkou naději na úspěch, navíc africké státy si to podle zoo u žiraf ani nepřejí.

V Kodani utratili zdravou žirafu
Zdroj: ČTK/AP/Peter Hove Olesen

Žirafu neprodáme - taková jsou pravidla

Zoo dále zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit. O samečka měly prý zájem i jiné zoologické zahrady.

Řadě zoologů přijde rozhodnutí zahrady scestné. „Je snadné říct, že nějaké zvíře nezapadá do chovatelských plánů – proč tedy nechali žirafy, aby se rozmnožily, když vědí, že jejich potomstvo není žádoucí?“ podivil se profesor genetiky William Amos z univerzity v Cambridge.

Proti usmrcení žirafího mláděte se v různých peticích vyslovily desetitisíce lidí, především Dánů. Výzvy k ušetření Mariova života se objevily i na Facebooku. Vedoucí zoo ale vzkazy neobměkčily. Teď lidé v peticích požadují v první řadě ředitelův vyhazov.

Reakce na Facebooku

Vlna nevole proti postupu zahrady se strhla také na jejích facebookových stránkách. „Považuji zabití nevinného žirafího mláděte za absolutně barbarské. A udělat to před dětmi povede jen ke snížení jejich citlivosti vůči brutálnímu zabíjení zvířat. Styďte se!“ napsala na facebooku zahrady Hope Welchová.

Mezi příspěvky se ale objevily i takové, které odsuzují pokrytectví kritiků postupu zahrady, aniž by znali důvody jejího rozhodnutí. „Míra nehorázného pokrytectví demonstrovaná velkou většinou komentářů k této věci je absolutně odporná. Styďte se, vy bojovníci z křesla, styďte se!“ postavil se na stranu zoo Matthew Ogden.