Zatykač na Saakašviliho: Exprezident měl násilně potlačit demonstrace

Tbilisi - Soud v Tbilisi vydal zatykač na gruzínského exprezidenta Michaila Saakašviliho. Toho justice v minulých dnech obvinila z překročení pravomocí a z podněcování násilí na demonstrantech. Saakašvili už dříve kroky prokuratury označil za politickou mstu a za snahu omezit jeho nynější aktivity na podporu ukrajinské vlády. Exprezident dlouhodobě pobývá ve Spojených státech.

Prokuratura obviňuje exprezidenta a několika dalších politiků z násilného potlačení masové demonstrace v listopadu 2007 a překročení pravomocí. Vyšetřovatelé bývalou hlavu státu údajně několikrát vyzvali, aby podala na policii vysvětlení, Saakašvili ale pokaždé odmítl.

Vydáním zatykače ho prý chtějí úřady donutit k účasti na řízení a zabránit v ovlivňování svědků. Saakašvilimu hrozí trest až osm let vězení.  

„Leckoho zřejmě dráždí moje aktivita spojená s vývojem na Ukrajině,“ uvedl exprezident ve čtvrtečním prohlášení u příležitosti návštěvy Maďarska. Bez ohledu na vznesená obvinění prý v politické činnosti ustat nehodlá. O azyl v cizí zemi se prý ucházet nebude.  

Saakašvili byl gruzínským prezidentem v letech 2004 až 2013. Zpočátku úspěšný a oblíbený politik začal být po prohrané válce s Ruskem v roce 2008 obviňován z autoritářství.  

Po prohře jeho strany v parlamentních volbách v roce 2012 a vítězství oligarchy Bidziny Ivanišviliho se mnoho Saakašviliho spolupracovníků stalo předmětem stíhání kvůli podezření z korupce a zneužívání pravomocí. Opozice i někteří západní státníci obviňují gruzínské vedení z politických čistek, což vláda odmítá.