U Českého Šternberka se převrátila loď s vodáky, dva lidé zemřeli

U Českého Šternberka se převrátil raft s vodáky. Jeden člověk utonul (zdroj: ČT24)

Tragické následky měla nehoda raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku. U jezu se převrátil člun se šesti lidmi, mezi nimi byli i nezletilí. Muž z jiného raftu pro ně skočil do vody, ale již nevyplaval a policisté ho později našli mrtvého. Posádku převráceného raftu se podařilo zachránit, zdravotníci vodáky přepravili do nemocnic. Podle informací ČT později v pražské motolské nemocnici zemřela i hospitalizovaná mladistvá dívka.

Událost byla hlášena krátce před 11:30. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové se vodáci s plavidlem zřejmě netrefili do propustě u jezu a člun se poté převrátil. Na místo vyjeli policisté, hasiči i záchranáři, zasahovaly tam tři vrtulníky.

„Muž z vedlejšího raftu se bohužel nevynořil, byl pohřešovaný a pátrali jsme po něm. Šest osob z převráceného raftu policisté, hasiči a záchranáři vytáhli na břeh,“ uvedla Schneeweissová.

„O hodinu později jsme dostali oznámení, že policisté našli tělo muže, ročník 1992, bohužel bez známek života. Jednalo se o muže, který skočil do vody a snažil se ostatní zachránit,“ dodala.

Mladistvá dívka, kterou po resuscitaci přepravil vrtulník do pražské Fakultní nemocnice v Motole, zemřela později odpoledne. Další ženu letecká záchranná služba transportovala do jihlavské nemocnice. „Byla při vědomí a stabilizovaná,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Homolová. Zbývající čtyři lidi, z toho tři ženy a jednoho muže, sanitky převezly do benešovské nemocnice.

V Česku letos zemřeli tři vodáci

Podle aktuálních informací letos dosud v Česku zemřeli tři vodáci. Kromě obětí úterního neštěstí nepřežila sjíždění Otavy ve Strakonicích žena, která 4. července spadla do vody z převrácené kánoe. Podařilo se ji oživit, ale později v nemocnici následkům tonutí podlehla.

Asociace vodní turistiky a sportů uvádí, že loni zemřelo v zemi při nehodách spojených s vodáctvím osm lidí. Proti roku 2019 je to o šest utonutí více a proti roku 2018 více o sedm. Za nárůstem počtu tragických vodáckých nehod byly zvýšené průtoky v řekách kvůli deštivému létu.