Busta Miloše Formana ozdobila jeho rodný dům v Čáslavi

Busta Miloše Formana v Čáslavi nově zdobí zděný plot okolo rodného domu tohoto oscarového filmaře. Autorem podobizny je sochař Jan Padyšák. Při jejím oficiálním odhalení se sešla i rodina slavného režiséra.

Před domem si rodina udělala fotku, na které nechybí ani sám Miloš Forman. „Kdyby náhodou šel někdo kolem s doutníkem a občas mu dal (si zakouřit), tak vám bude vděčný,“ řekl při odhalení busty výtvarník, divadelník a syn slavného českého rodáka Matěj Forman.

Posoudit věrohodnost podobizny, ale i zavzpomínat na oscarového režiséra, přišla část rodina včetně synů Petra a Matěje i vnuček. „Já mám tátu víc zafixovaného z nedávných časů, kdy mu ta tvář víc zkrásněla a prohloubila. Myslím si, že portrét mluví o tátovi z doby před několika desítkami let. Ale je na ní hezký takový ten usměv nad věcí,“  svěřil se Matěj Forman.

Na rodinné fotografii nechybí díky bustě ani Miloš Forman
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

V rodném domě režiséra žije dnes ostatně už šestá generace Formanů. Miloš Forman v něm prožil své dětství, než mu příslušníci gestapa v osmi letech odvedli otce a později i matku. „Hrozně rád lehával v knížkách a četl, moc četl. Z přírodopisu prý znal každé zvířátko nazpaměť,“ přiblížila neteř Bohuslava Procházková.

Jmého českého velikána nese v Čáslavi kino, před kterým mohou návštěvníci v dlažebních kostách najít názvy jeho filmů. Po rodičích režiséra, kteří zahynuli v koncentračních táborech, je zase pojmenovaná ulice, ve které stojí jeho rodný dům.