V Jihomoravském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Jihomoravský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 841 kandidátů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde letos lidé volí senátora: Vyškov, Brno-město, Znojmo a Uherské Hradiště.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 20,84 procenta hlasů a 15 mandátů před KDU-ČSL s 15,94 procenta a 11 mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly ČSSD (11 křesel), KSČM (7 křesel), ODS (6 křesel), TOP 09 s podporou starostů a „Žít Brno“ (4 křesla), Starostové pro Jižní Moravu (4 křesla), koalice SPD a SPO (4 křesla), Zelení a Piráti (3 křesla).

Jihomoravský kraj vede vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD, uskupením TOP 09 s Žít Brno a hnutím Starostové pro jižní Moravu. Za ANO se stal hejtmanem jeho volební lídr Bohumil Šimek.

Senátní volby ve čtyřech obvodech

Senátory budou letos voliči v Jihomoravském kraji vybírat ve čtyřech obvodech, a to 57 Vyškov, 60 Brno-město, 54 Znojmo a 81 Uherské Hradiště.

Ve Vyškově je senátorem Ivo Bárek (ČSSD), letos se pokusí křeslo obhájit, má čtyři protikandidáty.

Za obvod Brno-město je senátorem Zdeněk Papoušek (nestr. za KDU-ČSL), ten však nyní již nekandiduje. O jeho místo se uchází jedenáct kandidátů.

Ve Znojmě je senátorem Pavel Štohl (nestr. za ČSSD), také již dále nekandiduje, na jeho místo chce nastoupit šest kandidátů.

V Uherském Hradišti je senátorem Ivo Valenta (SsČR), kandiduje znovu, má čtyři oponenty.