V Jihlavě obhájilo vítězství ANO, posílilo Fórum. Vyjednávání začne v pondělí

V Jihlavě zvítězilo hnutí ANO. V 37členném zastupitelstvu bude mít 10 zastupitelů. Druhé je opoziční sdružení Fórum Jihlava, které získalo 7 mandátů. Třetí skončila dosud opoziční ODS, která získala navíc dva mandáty. Ztratily naopak levicové strany KSČM a ČSSD. Celkem ve volbách uspělo osm subjektů. Povolební vyjednávání v Jihlavě začne v pondělí.

Povolební vyjednávání po komunálních volbách začnou v Jihlavě naplno až v pondělí. Vítězné hnutí ANO, které od minulých voleb posílilo o dva mandáty na deset, nechce skončit v opozici.

Sociální demokraté, kteří měli doposud svého primátora, ale obhájili jen dva z osmi mandátů, volební jednání nezahajují, budou čekat, až je osloví strany se silnějším ziskem, řekl Martin Hyský, který byl zvolen ze sedmého místa kandidátky.

„Matematika mluví jasně, celkový počet musí být 19 plus. Musíme mít nějakou rozumnou sestavu, která bude schopná město řídit a posouvat dál. Do opozice se nám moc nechce, to už jsme si vyzkoušeli a víme, že je to post, který nám nevyhovuje,“ řekl lídr ANO Radek Popelka. První povolební schůzky jsou podle něho naplánované na pondělí. Od pondělí chce začít jednat i Karolína Koubová z Fóra Jihlava.

Posílilo Fórum Jihlava i ANO

Právě podpora hnutí Fórum Jihlava, které bylo v posledních dvou letech v opozici, byla nečekaně vysoká. „Jsem ráda, že se Jihlaváci rozhodli pro změnu,“ komentovala výsledky Karolína Koubová, která kandidátku vedla. Povolební spolupráce podle ní nabízí více možností, které musí zhodnotit. „Necháme si čas na rozmyšlenou,“ uvedla Koubová.

Fórum Jihlava získalo navíc tři mandáty a bude mít v zastupitelstvu sedm lidí. Mezi nimi i ředitele festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Marka Hovorku, kterého preferenční hlasy posunuly ze 14. na druhé místo. Ještě výrazněji se díky nim posunul Pavel Šlechtický z KSČM. Kandidoval jako patnáctý, skončil první.

O dva mandáty si polepšilo vítězné hnutí ANO. „Výsledek nás těší. Jsme v podstatě jedinou ze stran stávající koalice, která si polepšila,“ uvedl náměstek primátora Radek Popelka, lídr jihlavské kandidátky ANO.

Vlevo Jaroslav Popelka, vpravo kandidát v Třebíči Miloš Hrůza
Zdroj: Loskot Jaroslav/ČTK

Sociální demokraté výrazně ztratili

Poslední dva roky vládlo na radnici ANO se sociálními demokraty a lidovci. Právě ČSSD v letošních volbách výrazně ztratila – v roce 2014 přitom strana skončila druhá s 16,55 procenta a celé čtyři roky stál v čele města její primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Z druhého místa se ČSSD u voličů propadlo na sedmou příčku s necelými sedmi procenty hlasů. Horší výsledek nad pět procent má už jen SPD.

Lídr kandidátky ČSSD, náměstek primátora Vratislav Výborný, označil výsledek strany za zklamání. „Největší vinu vidím na naší straně. Jihlava už je velké město, které víc reflektuje tu celostátní politiku a tam se nám opravdu nedaří,“ řekl Výborný. 

Vratislav Výborný
Zdroj: Pavlíček Luboš/ČTK

Společná kandidatura TOP 09, Pirátů a Zelených pod hlavičkou kandidátky Žijeme Jihlavou! přinesla letos uskupení čtyři mandáty. Před čtyřmi lety kandidovali všichni samostatně. TOP 09 tehdy těsně překročila povinnou pětiprocentní hranici, Zelení s Piráty se do zastupitelstva nedostali. O polovinu mandátů přišla také KSČM, z šesti křesel obhájila jen tři.

Před čtyřmi lety získali ANO a ČSSD stejný počet křesel

V minulých komunálních volbách získalo mandáty sedm subjektů. Zvítězilo hnutí ANO 2011 s 18,3 procenta hlasů. ČSSD byla tehdy druhá a získala 16,55 procenta hlasů. Obě strany získaly shodně osm mandátů. Šest pak získala KSČM, ODS pět, KDU-ČSL a Fórum Jihlava po čtyřech a TOP 09 dva mandáty. Voleb se tehdy zúčastnilo 35,16 procenta voličů. 

Hnutí ANO zvítězilo i ve volbách v roce 2014, přesto se do koalice s ČSSD a KDU-ČSL dostalo až o dva roky později po rozpadu původní koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fóra Jihlava. Stejné strany by po letošním výsledku daly dohromady jen 18 mandátů, i když Fórum Jihlava a ODS posílily.