ČSSD k tématu Stav demokracie v ČR

Lidé cítí frustraci z politiky a nevěří v demokracii. To musíme změnit, protože demokracie je nejlepší způsob uspořádání společnosti

Tato vláda dokázala prosadit velkou část svého protikorupčního programu. Na rozdíl od předchozích pravicových vlád jsme o boji s korupcí nejen mluvili, ale také ho reálně vedli.

Během funkčního období naší vlády jsme v rámci boje s korupcí prosadili řadu důležitých zákonů a opatření. Například funkční registr smluv, zákon o prokazování původu majetku, novelu zákona o střetu zájmů nebo novelu zákona proti praní špinavých peněz.

V politice musí platit přísnější pravidla, než jsme zvyklí jinde. Naší zemi by proto prospělo, kdyby politici, kteří čelí jakýmkoliv podezřením, dokázali aktivní politiku opustit. Neznamená to přitom, že se nemohou očistit a později se vrátit.

Demokracie neznamená dělat jen to, co lidé chtějí, zahrnuje prvky a limity, které nikdy nemůžete překročit, i kdyby si to lidé přáli. To se týká dělby moci ve státě, nezávislosti soudů, elementárních lidských a občanských práv. Tyto hodnoty bude ČSSD vždy zastávat hájit.