Na Donbase utrpěl vážné zranění český medik-dobrovolník. Zachránil tam desítky lidí

Na ukrajinském Donbase utrpěl zranění český medik-dobrovolník, který pomáhá s ošetřováním vojáků raněných v boji. Podle mluvčího organizace Phoenix jej zasáhl šrapnel v důsledku dělostřeleckého útoku. Poranění mluvčí označil za „relativně vážná“, podle ministerstva zahraničí jeho aktuální stav neumožňuje převoz do Česka. Dobrovolník pomohl zachránit desítky lidí.

„Pomáhal při evakuaci jednoho ze zraněných. V rámci toho bohužel došlo k zásahu dělostřelectvem, načež byl zasažen šrapnelem,“ popsal pro ČT Ondřej, mluvčí organizace Phoenix.

Organizace za Facebooku uvedla, že stav dobrovolníka je stabilizovaný, ale situace je vážná. „S každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život. Jsme si plně vědomi rizik, ale i toho, jak je naše pomoc potřebná,“ poznamenali zástupci Phoenixu. Poděkovali za projevenou podporu a požádali o respektování soukromí.

„Poranění jsou relativně vážná a nedá se v tento moment říct, jaký bude výsledek. Řešíme samozřejmě všechny možnosti a snažíme se ho dostat do České republiky co nejdříve,“ dodal mluvčí pro ČT s tím, že o transportu se rozhodne podle dobrovolníkova zdravotního stavu.

České ministerstvo zahraničí je v kontaktu s blízkými zraněného dobrovolníka. „Jeho aktuální zdravotní stav neumožňuje převoz do Česka. Podrobnosti sdělovat nebudeme,“ konstatoval mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Ondřej doplnil, že raněný patří k důležitým členům týmu: „Jenom za poslední výjezd on sám zachránil 25 lidí.“

Čeští medici v rámci projektu Phoenix na východě Ukrajiny, kterou loni v únoru napadlo Rusko, vojáky vyučují zdravovědu a sami na frontové linii zraněné převážejí, napsal server Seznam Zprávy.