Ruská hudební ikona Pugačovová se vyjádřila proti válce. Je mimo realitu, reaguje vedení Státní dumy

Populární ruská zpěvačka Alla Pugačovová veřejně kritizovala válku, kterou vede Rusko na Ukrajině a která podle ní zabíjí vojáky pro iluzorní cíle, zatěžuje obyčejné lidi a mění Rusko v globálního vyvrhele. Pugačovová to uvedla na Instagramu, který je v Rusku zakázaný. Vyjádření zpěvačky, která je v Rusku ikonou, kritizoval místopředseda státní Dumy Pjotr Tolstoj a televizní propagandista Vladimir Solovjov. Kreml, jenž se dříve tento měsíc vyjádřil o Pugačovové pozitivně, zatím příspěvek nekomentoval.

Třiasedmdesátiletá Pugačovová, která je stálicí ruského popu, ve svém vyjádření požádala Rusko, aby ji označilo za „zahraničního agenta“, stejně jako to udělali jejímu muži. Šestačtyřicetiletý televizní komik Maxim Galkin byl na seznam „zahraničních agentů“ zařazen 16. září.

„Žádám vás, abyste mě zařadili mezi zahraniční agenty mé milované země, protože jsem solidární se svým manželem,“ napsala zpěvačka. Jak uvedla, její manžel je jen vlastenec, který chce prosperující zemi, kde vládne mír a svoboda a kde „už nebudou umírat naši chlapci pro iluzorní cíle“.

Rusko používá označení „zahraniční agent“, jež má z dob studené války konotaci se špionáží, jako nálepku pro lidi a organizace, kteří se podle něj angažují v politické činnosti a mají zahraniční podporu. Letos v červenci příslušný zákon ještě zpřísnilo a označuje za „zahraničního agenta“ všechny, kdo podle Moskvy nějakým způsobem podléhají „zahraničnímu vlivu“.

Rusko se podle Pugačovové stává „vyvrhelem“ a konflikt zatěžuje životy obyčejných Rusů. Pugačovová nepoužila slovo válka ani přímo nezmínila Ukrajinu, ale ve svém komentáři dala jasně najevo svůj nesouhlas s tím, co Kreml označuje za speciální vojenskou operaci, napsala agentura Reuters.

Podobná kritika od jedné z největších ruských celebrit je vzácná a v nynějším Rusku potenciálně nebezpečná. Ukazuje nicméně, že válka znepokojuje i širší ruské elity.

Pugačovová je v Rusku ikonou

Pugačovová je v Rusku hudební megastar už celá desetiletí. „Nejprve v Sovětském svazu, kde v 60. letech začala svou kariéru; pak po pádu SSSR v Rusku. Je velmi populární a uznávanou umělkyní, a proto jsou její veřejné komentáře o ruské ofenzivě na Ukrajině velkou zprávou,“ konstatoval expert BBC na Rusko Steve Rosenberg.

Podobně se vyjádřil i významný ruský hudební novinář Artěmij Troickij, který opustil zemi v roce 2014 kvůli svému odporu k Vladimiru Putinovi a nyní žije v Estonsku.

„Alla Pugačovová je největší popová hvězda v Rusku za posledních téměř padesát let,“ řekl BBC. „Její sláva je monumentální a je to legendární postava. Myslím, že mnoho lidí očekávalo, že toto udělá, protože její manžel Maxim Galkin se proti válce vyjádřil opakovaně už před několika měsíci.“

Pugačovová a Galkin odjeli v březnu do Izraele. Pugačovová se vrátila do Ruska koncem minulého měsíce se svými dětmi a začátkem září se zúčastnila pohřbu Michaila Gorbačova.

Alla Pugačevová s Vladimirem Putinem v Kremlu v prosinci 2014
Zdroj: ČTK / AP/Alexei Druzhinin

Kreml zatím nereagoval

Kreml nejnovější vyjádření Pugačovové zatím nekomentoval. Jeho mluvčí se ale dříve tento měsíc vyjádřil o Pugačovové pozitivně a poznamenal, že ona a Vladimir Putin se „znají a setkali se více než jednou“, připomněl web listu The New York Times.

Příspěvek Pugačovové kritizoval místopředseda Státní dumy Ruské federace Pjotr Tolstoj. „Je mi líto, že Pugačovová, bývalá nejpopulárnější zpěvačka v zemi, tolik ztratila kontakt s realitou a je solidární s těmi, kteří si dnes přejí porážku Ruska. Nyní je její místo v historickém muzeu dob SSSR,“ napsal podle webu Deutsche Welle na sociální síti Telegram.

„Odpočívej v pokoji, Allo Borisovno,“ napsal na svém tamním účtu televizní propagandista Vladimir Solovjov.