Soud EU potvrdil platnost sankcí proti miliardáři Prigožinovi blízkému Kremlu

Tribunál Evropské unie ve středu potvrdil platnost sankcí proti ruskému miliardáři blízkému Kremlu Jevgeniji Prigožinovi. Unie ho v roce 2020 potrestala za porušování zbraňového embarga v Libyi. Soud v Lucemburku zamítl Prigožinovu stížnost, podle níž bylo rozhodnutí unijních zemí neodůvodněné a postrádalo důkazy. Podle soudců vyhlásila EU sankce v souladu s pravidly a důkazy o Prigožinově spojení s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou působící v Libyi byly dostatečné.

Evropský blok zmrazil oligarchovi považovanému za důvěrníka ruského prezidenta Vladimira Putina majetek předloni v říjnu. Podnětem k tomu byly zprávy o působení Wagnerovy skupiny v Libyi, na jejíž území se vztahuje zbraňové embargo uznávané EU. Prigožin podle řady médií žoldnéřskou skupinu financuje a ovládá.

Ve středu soud konstatoval, že se sankce opírají o důkazy plynoucí ze zprávy OSN a řady článků v médiích doložených fotografiemi. „S ohledem na kontext navíc obsahuje důkazní spis konkrétní, přesné a shodující se informace dokládající úzké a četné vztahy, které Jevgenij Viktorovič Prigožin udržuje s Wagnerovou skupinou,“ uvedl soud. Miliardář proto podle unijní justice oprávněně figuruje na seznamu lidí ohrožujících mír a bezpečnost v Libyi.

Obvinění skupiny z mučení či svévolného zabíjení

EU po Prigožinovi loni v prosinci potrestala také osm členů a tři subjekty přímo zapojené do činnosti skupiny. Wagnerovce viní z mučení, svévolného zabíjení či mimosoudních poprav. Působili či působí v konfliktech na Ukrajině, v Libyi, Sýrii, ve Středoafrické republice či v Súdánu.

Prigožin byl v minulosti médii nazván „Putinovým šéfkuchařem“, protože v jeho restauracích a cateringových podnicích se konaly večeře, kterých se Putin účastnil se zahraničními hodnostáři.