Úmyslné zaplavení vesnice zabránilo postupu ruských tanků na Kyjev. „Bylo to dobře,“ schvalují místní

Postupu ruských vojsk na Kyjev zabránila na začátku války uměle vytvořená bažina. Ukrajinci před invazní silou vypustili vodu z přehrady do okolí vesnice Demydiv severně od hlavního města. Části ruských jednotek tak zabránili v útoku na metropoli, v Demydivu ale voda zatopila sklepy a pole a obyvatelům zkomplikovala život. Místní krok přesto schvalují.

Přehradu v Demydivu otevřely ukrajinské síly na obranu proti ruským jednotkám na počátku války. Voda z řeky Irpiň tak zaplavila vesnici a tisíce hektarů půdy v okolí. Šlo o jeden z klíčových kroků, který zabránil ruským vojákům a tankům prorazit obranné linie.

Podle 39letého Oleksandra Rybalka byla zaplavena více než třetina polí. „Samozřejmě, že to bylo dobře,“ myslí si šedesátiletý obyvatel Demydiva Volodymyr Artemčuk. „Co by se stalo, kdyby se jim (ruským silám) (…) podařilo překročit tu říčku a pak vyrazit na Kyjev?“ dodal.

K sousedům na člunu

Dva měsíce od otevření přehrady se místní s následky zaplavení vesnice stále potýkají. K přesunům používají nafukovací čluny, ostrůvky suché půdy osazují květinami a zeleninou a děti si místo na hřištích hrají v mokřinách. Čerpadlo, které nasává vodu z okolí jednoho z demydivských domů, zdobí ukrajinská vlajka.

Ruská invaze trvá již třetí měsíc. Vyžádala si tisíce civilních obětí, miliony Ukrajinců uprchly a řada měst se proměnila v trosky.

Moskva invazi označuje za „speciální vojenskou operaci“, jejímž cílem je odzbrojit Ukrajinu a ochránit ji před fašisty. Kreml nejprve usiloval o dobytí Kyjeva a svržení prezidenta Volodymyra Zelenského. Po vojenských neúspěších na severu Ukrajiny oznámil, že se bude soustředit pouze na dobytí Donbasu. Ani tam se ale agresorům nedaří prolomit linie ukrajinské obrany. Výraznější postup zaznamenala ruská vojska pouze na jihu země směrem z ilegálně anektovaného Krymu.