Ruská armáda se potýká s nízkou morálkou a neschopností velitelů, ukazují videa uniklá z bojišť

Události: Ruská armáda se má potýkat s nízkou morálkou a neschopností velitelů (zdroj: ČT24)

Podle vojenských odhadů nasadilo Rusko do agrese proti Ukrajině až 190 tisíc vojáků, z nichž 95 procent má za sebou v dnešních dnech několikatýdenní nasazení v bojových zónách. Stále častěji se také objevují zprávy o nízké morálce, odmítání rozkazů a ztrátách způsobených neschopnými veliteli. Za stažením části jednotek z okolí Kyjeva mohou být dva důvody: obrácení pozornosti k Donbasu, ale také nutnost přesunout těžce vyčerpané jednotky do týla.

Už v pátek začnou ruské ozbrojené síly z rozkazu prezidenta verbovat sto třicet čtyři a půl tisíce rekrutů. Tito nováčci ale nebudou k dispozici ještě dlouhé týdny. Moskva hledá bojeschopné muže leckde, včetně oblastí okupovaného Donbasu. Jak ukazují videa ze sociální sítě Twitter, jejich morálka je velice nízká.

„Jen se samopaly v rukou nás posílají proti raketometům, dělostřelectvu, minometům. Prosím, aby nás převeleli. Máme útočné pušky ze 40. let, které nestřílejí. Obyčejné studenty! Horníka! Všechny nás sem hodili!“ zní od vojáků na jednom z videí. 

O mizerné ruské odhodlanosti mluvil i ředitel britské tajné služby GCHQ Jeremy Fleming. „Jsme svědky toho, jak ruští vojáci s nízkou morálkou a nedostatkem výzbroje odmítají plnit rozkazy. Poškozují vlastní výstroj a dokonce omylem sestřelují vlastní letadlo.“

Ukrajinští vojáci pak nechápavě kroutí hlavami, proti komu to bojují. „Nepřítel? Kanónenfutr! Upřímně, všichni ti mrtví byli jen děti. Nahnali je sem jako potravu pro děla,“ říká ukrajinský voják Oleksandr.

Zásadní zlom na frontách nepřinesli ani čečenští členové ruské Národní gardy. Kvůli sérii videí na sociálních sítích, která zachycují vousaté ozbrojence v neposkvrněných uniformách střílející kamsi a bez míření, jim Ukrajinci začali přezdívat Tiktokoví válečníci.

Oficiálně je pro Moskvu všechno v pořádku

V ruských oficiálních prohlášeních probíhá na Ukrajině vše podle plánu. Minulý týden Moskva ohlásila úspěšné ukončení první fáze speciální vojenské operace, jak nazývá konflikt na Ukrajině. Velení ruské armády minulý pátek teprve podruhé od začátku bojů zveřejnilo počet padlých; ministerstvo obrany přiznalo, že od od 24. února přišlo o život více než 1350 mužů. 

Realita války se ale od zinscenovaných materiálů ruského ministerstva obrany odlišuje tím víc, čím déle boje trvají, a čím větší rány se mobilním ukrajinským jednotkám – byť za cenu vlastních obětí – daří zasazovat těžkopádným obrněným kolonám ruských vojsk.

„Z toho všeho vyplývá strategický přehmat, před kterým naši lídři Putina varovali. Stala se z toho jeho osobní válka, za kterou platí nevinní lidé na Ukrajině. A stále víc i obyčejní Rusové,“ hodnotí situaci Jeremy Fleming.