Moskva tvrdí, že se Ukrajinci pokusili narušit ruskou hranici. Falešná zpráva, reaguje Kyjev

Rusko tvrdí, že jeho armáda a pohraničníci zabránili „diverzní skupině“ v narušení ruské hranice ze strany Ukrajiny, oznámila státní agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Bezpečnostní složky pět „narušitelů“ hranice v Rostovské oblasti zabily. Kyjev vzápětí ruské tvrzení o incidentu na hranicích označil za falešnou zprávu. Žádné ukrajinské síly v regionu nejsou, uvedla ukrajinská armáda. Západ v posledních dnech varuje, že Rusko chystá záminku k invazi na Ukrajinu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

„Dne 21. února kolem 06:00 moskevského času (04:00 SEČ) poblíž obce Mitjakinskaja v Rostovské oblasti na úseku státní hranice Ruské federace s Ukrajinskou republikou zjistila pohraniční hlídka ruské (tajné služby) FSB průnik diverzní a průzkumné skupiny,“ uvedlo podle agentury TASS tiskové oddělení Jižního vojenského okruhu.

„V důsledku střetu bylo zlikvidováno pět narušitelů hranice Ruské federace z diverzně-průzkumné skupiny,“ dodala ruská armáda. Agentura Interfax píše, že na ruské území vjela dvě ukrajinská bojová vozidla s cílem „diverzní“ skupinu evakuovat, ale přivolaná jednotka ruských ozbrojených sil je střelbou z protitankových zbraní zničila. Členům ruských bezpečnostních sil se podle vyjádření ruských úřadů nic nestalo.

Ukrajina ruské tvrzení popřela. Šéf její diplomacie Dmytro Kuleba na Twitteru mimo jiné napsal, že Ukrajina „neposlala přes ruskou hranici sabotéry ani bojová vozidla“. Odmítl také další ruská obvinění z údajných ukrajinských útoků.

„Ani jeden z našich vojáků nepřekročil hranice s Ruskou federací a ani jeden nebyl dnes zabit,“ dodal Anton Geraščenko z ukrajinského ministerstva vnitra.

Ruská média píšou o „útocích Ukrajinců“

Ruská státní média či média napojená na Moskvou koordinované síly v Donbasu v posledních hodinách zveřejňují řadu neověřitelných tvrzení o údajných útocích Ukrajinců.

Ruská státní agentura TASS s odvoláním na kontrarozvědku FSB tvrdí, že taktéž v Rostovské oblasti u hranic s Donbasem zasáhla střela vypálená z Ukrajiny stanoviště ruských pohraničníků. Podle jiné její zprávy se „ukrajinský agent“ omylem odpálil u doněckého nádraží, kde se „pokoušel instalovat bombu“.

O několika explozích v centru Doněcka informovala i agentura Reuters. Jejich povaha je však nejasná, dodala.

Agentura DAN, orgán Ruskem koordinovaných sil na východě Ukrajiny, píše, že „ukrajinská diverzní skupina překročila linii dotyku a pokusila se dostat k hranici s Ruskem“, v boji prý vybuchl raketový a dělostřelecký sklad. Ukrajinská armáda podle ruských médií, která se odvolávají na informace z takzvaných „republik“, organizací vytvořených Ruskem koordinovanými silami na okupovaném Donbasu, ostřelovala vesnici Petrivske v „Doněcké lidové republice“ (DLR) a vypálila na ni šedesát střel.

Podle agentury TASS také ukrajinská armáda zasáhla tři obytné domy a dvě školy, přičemž zemřeli údajně nejméně dva civilisté. Podle ukrajinské rozvědky ale přišla tato palba z okupovaného území a Rusko ji chce připsat Ukrajině.

Už v sobotu Rusko tvrdilo, že na svém území nedaleko od hranice našlo dvě střely vypálené z Ukrajiny, i to Kyjev popřel.

Analytik Havlíček (AMO): Rusko systematicky zneužívá informace k přípravě půdy pro případnou eskalaci (zdroj: ČT24)

Západ: Rusko chystá falešnou operaci jako záminku k invazi

Kolem Ukrajiny v současné době panuje mimořádné napětí a Západ se obává, že se Moskva chystá svého západního souseda vojensky napadnout. Podle západních zemí chce Moskva vytvořit falešnou záminku pro invazi na Ukrajinu. Rusko by podle nich mohlo k vyvolání konfliktu využít takzvanou operaci pod falešnou vlajkou, tedy tajný zásah, který je navržený tak, aby se jevil, že jej provedl někdo jiný.

Podél takzvané linie dotyku, která rozděluje území ovládané ukrajinskou vládou a oblast pod kontrolou Ruskem koodrinovaných sil, od minulého týdne výrazně přibylo hlášení incidentů a ostřelování, obě strany se z nich obviňují navzájem. Kyjev opakovaně odmítá obviňování z toho, že by stupňoval násilí a případně přímo plánoval útok na regiony.

Moskvou podporovaní ozbrojenci na východě Ukrajiny v posledních dnech zintenzivnili útoky na ukrajinskou armádu. Podle ukrajinské agentury Unian za poslední den osmdesátkrát ostřelovali ukrajinské pozice a jeden ukrajinský voják při tom utrpěl středně těžká zranění.  Rusko již vypjatou situaci na Donbasu uvedlo jako důvod pro prodloužení svých cvičení v Bělorusku, která měla skončit v neděli.

V noci pokračovala i evakuace civilistů, zejména žen a dětí, z obou samozvaných „republik“. Podle pondělního oznámení úřadujícího ruského ministra pro mimořádné situace Alexandra Čuprijana od pátku dorazilo z této oblasti na ruské území asi 61 tisíc obyvatel.