Odhalení dezinformátora z Aeronetu: Pátrání ještě není konec, říká novinář Kundra

Přes čtyři roky pátrali dva novináři po totožnosti muže, který stojí za jedním z nejvlivnějších dezinformačních serverů v Česku – Aeronetem. Teď ho odhalili. Aneta Snopová z Reportérů ČT a Ondřej Kundra z Respektu se s Markem Pešlem poprvé setkali minulé pondělí. Mimořádná reportáž dvou jindy konkurenčních novinářů byla tématem podcastu Newsroomu ČT24.

„Čekali jsme na něj celkem dlouho. Pak se objevil a ve chvíli, kdy zavřel auto a vynášel nákup, jsme k němu rychle šli. Věděli jsme, že tahle chvíle rozhodne,“ popisuje okamžik setkání s Pešlem exkluzivně pro podcast Newsroomu novinář Ondřej Kundra. Společně s Anetou Snopovou z Reportérů ČT vypátrali dezinformátora z Aeronetu ve slovenském Trenčíně.

Pešl má být podle novinářů ten, který stojí za celým provozem dezinformačního webu. „Je to člověk, přes kterého tečou peníze a vytváří obsah Aeronetu,“ vysvětluje redaktor Respektu a zároveň dodává, že pátrání ještě není u konce. „Zbývá zjistit, jestli je on opravdu tím posledním článkem nebo tam jsou ještě další lidé.“

Více v podcastu pořadu Newsroom ČT24.