V nemocnicích je s covidem nejméně lidí od konce října, počet nových nákaz klesl i v Německu

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 2589 nových případů koronaviru, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobným tempem ubylo také reinfekcí, v sobotu jich bylo 468. Hospitalizovaných 1529 lidí s covidem je nejméně od konce loňského října. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Německo hlásí zhruba o 37 tisíc nových případů nákazy méně než před týdnem.

Ve srovnání sobot je počet nových případů nejnižší od počátku roku, stejně jako počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Klesl ovšem také počet testů. Denní přírůstky nakažených převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 tisíc případů za den. V dosavadním průběhu nynějšího týdne nových případů koronaviru proti předchozímu týdnu ubylo zhruba o patnáct procent.

Na sto tisíc obyvatel v sobotu za poslední týden připadalo 396 nových případů, v pátek to bylo 405. Takzvané incidenční číslo je tak nejnižší od 6. ledna. Nejvyšší zůstává v Praze, kde za posledních sedm dní připadá 552 nově nakažených na sto tisíc obyvatel, naopak nejnižší je týdenní incidence v Libereckém kraji s 273 případy.

Lidí s covidem-19 v nemocnicích bylo v sobotu nejméně od 28. října. Počet pacientů ve vážném stavu se už čtvrtý den po sobě drží pod stovkou, což naposledy platilo v polovině října. V sobotu jich bylo 92. Ubývá také úmrtí s koronavirem, v uplynulém týdnu jich bylo 128, o týden dřív 188. 

Testů provedených zdravotníky za sobotu podobně jako potvrzených nákaz ubylo proti předchozímu týdnu o čtvrtinu. Otestovalo se 10 676 lidí, před týdnem počet testů přesahoval 14 400. U diagnostické indikace, kdy se testují lidé vykazující příznaky nemoci, zůstává podíl pozitivních téměř třetinový. U nejpočetnějších preventivních a plošných testů se nákaza potvrzuje asi u pětiny testovaných.

Německo: Méně nových případů než před týdnem

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 74 053 nových případů nákazy, což je zhruba o 37 tisíc méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V zemi také klesá sedmidenní incidence. Nyní činí 1458 nových případů nákazy na sto tisíc obyvatel, zatímco před týdnem to bylo 1724 případů na sto tisíc obyvatel. V souvislosti s covidem za uplynulý den zemřelo 42 lidí.

Nedělní údaje vždy bývají výrazně nižší než jiné dny v týdnu. V sobotu Německo ohlásilo bezmála dvě stě tisíc nových případů nákazy, což ale také představovalo pokles o zhruba padesát tisíc oproti předchozímu týdnu. 

V Německu v sobotu skončila rozsáhlá plošná karanténní omezení, nadále zůstanou jen povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Výjimky platí v Hamburku a Meklenbursku-Předním Pomořansku.