Ministerstvo chce od pondělí rozvolnit nošení respirátorů

Ministerstvo zdravotnictví ve středu vládě navrhne zrušení nošení respirátorů od 14. března s výjimkou hromadné dopravy a zdravotnických a sociálních zařízení. V pondělí přibylo v Česku 10 387 nově potvrzených případů covidu, to je o 242 víc než před týdnem. Laboratoře zároveň odhalily 1984 reinfekcí. Provedených testů bylo přitom méně než minulé pondělí. V uplynulých týdnech, zhruba od začátku února, denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání klesaly. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Návrh na omezení nutnosti nošení respirátorů vyplývá z předlohy mimořádného opatření, který má k dispozici ČTK. Dál mít nasazený respirátor by tak mělo být podle návrhu povinné v hromadné dopravě včetně taxislužeb a uzavřených kabin lanové dráhy. Ze zařízení sociálních služeb se budou dál nosit v domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo domovech se zvláštním režimem a v týdenních stacionářích nebo dalších odlehčujících sociálních službách v pobytové formě.

V současné době jsou kvůli epidemii povinné ve veřejných vnitřních prostorech. Na těchto místech by dál nemělo být nutné nosit ani roušky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v minulých dnech toto zmírnění opatření v polovině března avizoval.

Z nošení respirátorů mají i dál platit výjimky, a to například pro předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, pro hospitalizované, klienty pobytových sociálních služeb nebo řidiče veřejné dopravy. Nemusí je nosit také lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje.

Víc nových případů i reinfekcí a nárůst incidenčního čísla

Incidenční číslo, které v předchozích dnech setrvale klesalo, činí k úterku 509, o tři více než předchozí den. Před týdnem na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadalo 595 nových případů nákazy. Nejvyšší incidence zůstává v Plzeňském kraji, kde činí 655, nejnižší je 346 v Karlovarském kraji.

Oproti minulému pondělí testy zjistily víc nových případů nákazy. V mezitýdenním srovnání přibylo i reinfekcí, laboratoře jich zjistily za uplynulý den 1984, to je o 117 více než minulé pondělí. Od začátku epidemie před více než dvěma lety se v republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, počet úmrtí se blíží 39 tisícům.

V nemocnicích je nyní s covidem o 943 méně nakažených než o týden dříve, proti víkendu je jich nicméně o 161 více. Z nynějších 2285 pacientů bylo v pondělí v těžkém stavu 153, před týdnem jich bylo 234.

Laboratoře v pondělí provedly přes 27 tisíc PCR a víc než 13 tisíc antigenních testů, dohromady to bylo proti předchozímu týdnu o zhruba 16 tisíc méně. Počet testů klesá zhruba od začátku února.

Pozitivita testů se poslední dobou pohybovala v průměru kolem 29 procent a výrazně se neměnila, což podle odborníků stále znamená vysoké šíření koronaviru v populaci. U preventivních testů se nákaza v pondělí potvrdila u skoro devatenácti procent vzorků. V případě diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, pozitivita činila 37 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se covid prokázal u zhruba každého čtvrtého provedeného testu.

Klesá zájem o očkování, které může lidi ochránit před těžkým průběhem nemoci. Za uplynulý den zdravotníci očkovali přes 3300 zájemců, minulé pondělí byl počet aplikovaných dávek asi o 2500 vyšší. Většina aplikací připadá na posilující dávky. Dokončené očkování má v Česku více než 6,85 milionu lidí, posilující dávku dostaly přes čtyři miliony z nich.

Varianta koronaviru omikron, která nyní v Česku dominuje, je podle odborníků nakažlivější než dříve převažující typ delta, ale způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19. Od začátku února začala epidemie zpomalovat. Stát kvůli příznivému vývoji postupně ruší většinu omezení.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý na Twitteru uvedlo, že počty pozitivních případů nákazy koronavirem s příchodem uprchlíků z Ukrajiny podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nerostou.