Maďarsko rozvolňuje, třebaže nemá vyhráno. Tamní nemocnice jsou stále plné pacientů

Události: Maďarsko rozvolňuje (zdroj: ČT24)

V Maďarsku už první dávkou vakcíny proti koronaviru očkovali tři miliony dvě stě tisíc lidí, což je asi třetina populace. Vláda otevřela obchody a služby, příští týden mají následovat restaurační zahrádky. Podle některých odborníků je ale uvolňování předčasné. Silná třetí vlna má sice vrchol za sebou, nemocnice ale stále pečují bezmála o devět tisíc pacientů.

Restaurace se v Maďarsku zavřely v polovině listopadu a na hosty stále čekají. Už za pár dnů se ale lidé do venkovních prostor hospod nejspíš vrátí. Otvírání gastronomie začne po naočkování 3,5 milionu lidí aspoň první dávkou.

Podobná meta padla po Velikonocích. Tehdy po naočkování 2,5 milionu lidí vláda otevřela obchody, služby a zkrátila noční zákaz vycházení. Za rok budou volby a premiér Viktor Orbán chce co nejdřív oživit ekonomiku.

Rychlá vakcinace

Maďarsko očkuje výrazně rychleji než zbytek EU. Nejvíc podaných dávek připadá na Pfizer a v Unii neregistrovaný čínský Sinopharm. I tak je ale uvolňování podle epidemiologů předčasné a nemělo by se řídit počtem očkovaných. V nemocnicích leží skoro 10 tisíc pacientů.

„Zatížení nemocnic a jednotek intenzivní péče je ta nejdůležitější hodnota. Současné otevření nemusí nutně vést ke čtvrté vlně, ale je jisté, že třetí vlna bude kvůli němu delší a silnější,“ varoval zdravotnický expert Zsombor Kunetz.

Silná třetí vlna, která se zemí prohnala v březnu, zvýšila ochotu k očkování. Injekci by si podle průzkumů nechalo dát sedm z deseti Maďarů. Změnila se také počáteční nedůvěra k neregistrovaným vakcínám z Číny a Ruska.

Obětí je skoro 25 tisíc, v přepočtu na obyvatele patří číslo mezi nejvyšší na světě. Tragickou statistiku připomíná dlouhá řada kamenů na Markétině ostrově v centru maďarské metropole.