Epidemie komplikuje výcvik hasičů i horské služby. Videokonferencí se dá řešit jen něco

Více než rok trvající pandemie komplikuje fungování složek integrovaného záchranného systému. Kvůli vládním restrikcím a protiepidemickým nařízením se mnohdy ruší školení, instruktáže a praktická cvičení probíhají jen v omezeném režimu. Během epidemie hrají důležitou roli také dobrovolníci. Jen u hasičů jich je zhruba 63 tisíc. Těch státních, kteří vyjíždějí do terénu, je okolo osmi tisíc.

 „Loni na jaře jsme museli kurzy zavřít, pak došlo k rozvolnění a znovu jsme je začali dělat. Uvolnili jsme jen ty kurzy, které jsou pro hasiče nezbytně nutné, a to v omezeném počtu,“ vysvětlil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) Rudolf Kramář.

Problém v loňském roce nastal u nových uchazečů, kteří musejí absolvovat všechny důležité kurzy a výcvik. „Je to zhruba čtyři sta lidí, kteří si kurzy doplňují postupně,“ vysvětlil mluvčí.

Část kurzů, které jsou pro práci hasiče důležité, probíhá v současnosti i formou videokonferencí. Jsou ale takové, které v terénu musejí pokračovat i přes trvající epidemii. „Jde o praktický výcvik, vyprošťování z auta, lezení, zásahy na lanovkách, vyprošťování z nepřístupných terénů. Cvičení v terénu probíhá v omezených počtech, není možné to riskovat,“ upřesnil Kramář.

Hasiči museli využít během pandemie také dobrovolníků, a to například i v hlavním městě. „Ta situace v říjnu byla vážná,“ dodal Kramář. Hasičský záchranný sbor se snaží od října své zaměstnance testovat, aby zamezil rozšíření nakázy. „Hasiči pracují ve třech směnách, 24 hodin mají službu a pak 48 hodin volno, na řadě stanic se režim změnil na 24 hodin práce a 24 hodin odpočinek,“ uvedl Kramář.

Horská služba

Pravidelné cvičení nemohla kvůli epidemii absolvovat jako každý rok ani horská služba. „Veškeré cvičení i výcviky jsou zrušeny, jsou pouze celorepublikové akce v rámci kynologické brigády či lavinové prevence v omezeném počtu a za přísných hygienických podmínek,“ sdělil náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Stejně jako u hasičů se i tady absolventi důležitých kurzů a cvičení musejí nechat testovat. Služby horské služby na Šumavě nejsou podle náčelníka Janďury během epidemie nijak omezené. V terénu dosud nemuseli pomáhat ani dobrovolníci. „Momentálně dobrovolníci nevytváří záchrannou činnost a nejsou stavěni do služeb,“ uzavřel Janďura.