Londýn poprvé přiznal, že na severoirské hranici se zbytkem Británie budou kontroly zboží

Britská vláda poprvé přiznala, že kvůli brexitu budou na hranici mezi Severním Irskem a zbytkem království zavedeny kontroly zboží. Potvrdil to severoirský juniorní ministr Declan Kearney. Vláda podle něj vybuduje tři hraniční přechody v severoirských přístavech. Britská média přitom upozorňují, že premiér Johnson několikrát slíbil, že k takovému kroku nedojde.

„Pokud vám někdo řekne, abyste vyplnili celní prohlášení, tak mi zavolejte a já mu řeknu, ať to hodí do koše,“ řekl loni v listopadu premiér Boris Johnson na setkání se severoirskými podnikateli. Jak ukazuje videonahrávka, ujišťoval, že žádné kontroly na hranicích nebudou.

Slib poté zopakoval v předvolební debatě v prosinci. „Žádné kontroly zboží na hranicích Británie a Severního Irska nebudou,“ řekl stanici ITV Johnson.

Nyní se ale věci mají jinak. Juniorní ministr severoirského kabinetu Declan Kearney uvedl, že britská vláda přiznala zavedení přeshraničních kontrol na třech místech v Severním Irsku. 

„Britská vláda potvrdila, že nám oznámí detaily plánů, které obsahují fyzické hraniční přechody v přístavech,“ řekl Kearney deníku Guardian.  

Hraniční přechody jsou podmínkou dohody o brexitu, kterou britská vláda s Evropskou unií podepsala, protože premiér Johnson odmítá setrvat na Evropském jednotném trhu a v celní unii. Jak britská média upozorňují, Severní Irsko bude muset dodržovat celní pravidla EU, aby se tím země vyhnula znovuobnovení hraničních kontrol s Irskou republikou. 

Kdyby se totiž celníci objevili na hranici Irska a Severního Irska, hrozí obnovení násilností mezi tamními katolickými republikány a anglikánskými unionisty. 

„Nečestné,“ kritizuje opozice

Opoziční liberální demokrat Alistair Charmichael, který má otázku brexitu ve straně na starosti, označil krok vlády za „hluboce nečestný“. Podle něj britský kabinet selhal, když se v otázce kontrol nedokázal chovat vůči severoirskému byznysu jasně.

„Premiér lidem v Severním Irsku slíbil něco, co nedokázal splnit, a tohle je teď realita,“ přidala se ke kritice stínová ministryně pro Severní Irsko Louise Haighová. Vyzvala Londýn, aby situaci okamžitě ujasnil. 

Podle mluvčího vlády se nic zásadního nestalo. „Vždy jsme jasně říkali, že budou existovat podmínky pro zemědělsko-potravinářské produkty a zvířata,“ reagoval. Dodal, že se obchod mezi Británií a Severním Irskem změní jen minimálně.

Odejdeme a tečka. Cesta k brexitu očima zahraničního zpravodaje Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)