Tři roky od konce Přednádraží: Obyvatelé vzpomínají, domy chátrají

Přesně před třemi roky vyvrcholily spory v ostravské lokalitě Přednádraží obývané hlavně chudými romskými rodinami. Stavební úřad tehdy nařídil, že se nájemníci musí 4. srpna do půlnoci vystěhovat, zdůvodnil to nefunkční kanalizací a havarijním stavem domů. Dnes jsou z nich opuštěné trosky a stále jsou na prodej. Lidé z Přednádraží získali většinou náhradní byty.

Co bude dál s lokalitou Přednádraží, není jasné. Firma bývalého majitele domů Oldřicha Roztočila skončila kvůli dluhům v insolvenci, domy v dražbě. Už dvakrát nepřinesla výsledek. Nyní se ale ohlásil zájemce. Insolvenční správce zatím nechce říct, o koho jde ani jaké má s domy záměry. Okolní pozemky patří Správě železniční dopravní cesty, která je nechce prodat.

„Pozemky nepouštíme, důvod je jednoduchý. Do budoucna by právě tímto územím měla vést vysokorychlostní trať,“ uvedl mluvčí železniční správy Jakub Ptačinský. Organizace by je navíc mohla potřebovat i v případě, že se pustí do rekonstrukce nedalekého nádraží.

Konec začal odstávkou vody a zničenou kanalizací

Konec lokality Přednádraží vyvrcholil odstávkou vody a sporem o zničenou kanalizaci. Nebylo jasné, komu patří, a tak ji nikdo neopravoval. Domy se staly neobyvatelnými. Bývalý vlastník tvrdil, že celá kanalizace spadá do majetku magistrátu. Město ale oponovalo, že jde pouze o kanalizační přípojky, které má na starosti vlastník. Stavební úřad nařídil vystěhování obyvatel.

Asi dvě stě lidí, kteří v zchátralém komplexu cihlových domů žili, nechtěli odejít. Tvrdili, že nemají kam, podepisovali petice, protestovali před magistrátem. Někteří strávili v otřesných hygienických podmínkách ještě zimu a následující jaro. Bývalý majitel na ně dokonce podal trestní oznámení.

Vishwanatan: Je to pro mne velké zklamání

Přesto dodnes vzpomínají, jak se jim tam dobře bydlelo. „Lidé, kteří tam žili, spolu vycházeli dobře, dobře se tam žilo,“ řekla například Rozálie Makuňová, která tam bydlela s rodinou třináct let. „Krásně jsme se tam bavili. Bohužel, je to pryč,“ říkají další bývalí nájemníci, kteří získali náhradní byty v Riegrově ulici v Ostravě-Hrušově, která patří k sociálně vyloučeným lokalitám.

UVR Ostrava: Tři roky od vystěhování Romů z Přednádraží

Oporou jim byl po celou dobu předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan, který se snaží získat sponzora na záchranu domů. Přes Open Society Fund se obrátil i na budapešťskou organizaci multimiliardáře Georga Sorose. I když od něho nějakou podporu získal, na účast v dražbě to nestačilo. „Stále věřím, že i takto zničené domy se dají zachránit. Stálo by to za to, protože mají duši a jsou součástí dějin Ostravy,“ řekl Vishwanathan. Dodal, že mnozí z bývalých nájemníků by se tam rádi vrátili. „Je to ale těžší, než jsem si myslel,“ uznal. Že tak celá kauza dopadla, je pro něho velkým zklamáním.

UVR Ostrava: Rozhovor s Kumarem Vishwanathanem
  • Domy z neomítnutých červených cihel nechala před 1. světovou válkou postavit pro své zaměstnance rakousko-uherská železnice. Podle pamětníků tam bylo pěkné bydlení s upravenými zahrádkami. Zásadní ránu jim dala povodeň v roce 1997, během které bylo Přednádraží pod vodou. Do zničených bytů se začaly stěhovat hlavně problémové rodiny z jiných částí města. Tehdejší vlastník, České dráhy, komplex roku 2009 prodaly realitní kanceláři, která pak našla zájemce – Oldřicha Roztočila. Začalo docházet k rabování a dalšímu chátrání. Kanalizace tam poprvé praskla v roce 2010, později se tam šířila žloutenka. V červenci 2012 tam byla zastavena voda a nájemníci protestovali. Skončilo to jejich vystěhováním.