Zabezpečit skály a zabránit sesuvům. Stát dá letos na sanaci nestabilních míst 150 milionů korun

Od února do začátku dubna mohou obce žádat o dotaci na sanace svahů. Ministerstvo životního prostředí pro letošní rok připravilo 150 milionů korun. Problémy se zvětšujícími se prasklinami a padajícími kusy skal trápí mnohé české a moravské obce.

I když obce Plaveč na Znojemsku a Dražovice na Vyškovsku odděluje stokilometrová vzdálenost, spojuje je stejný problém: balvany řítící se z uvolněných svahů a praskliny na domech způsobené ujíždějícími svahy. 

„Ze skály spadl obrovitánský balvan, který měl minimálně 50 až 70 kilo. Uvolňuje se to postupně,“ popisuje obyvatel Plavče Jindřich Bulín. „Budovali jsme opěrnou zídku, aby svah neujížděl. Jeden dům je popraskaný, mají i popraskanou dlažbu, vedlejší dům je popraskaný. Lidé si stěžují,“ dodává zase starostka Dražovic Miloslava Svobodová (KDU-ČSL). 

Uvolněné skály ohrožují domy pod svahem v Plavči
Zdroj: ČT24

Problémová místa by chtěli v obou vsích zabezpečit. Náklady by ale podle místostarosty Plavče Ladislava Andorka (nez.) dosáhly ke dvěma milionům korun a vynaložit takovou částku si obec o zhruba čtyřech stovkách obyvatel dovolit nemůže. Plaveč i Dražovice tak chtějí usilovat o dotaci od státu.

Ten od roku 2014 do roku 2020 podpořil 46 sanačních projektů za 347 milionů korun. Letos na sanaci vyčlenil 150 milionů. „Podmínek je hned několik. Daná svahová nestabilita musí být již zaregistrovaná a kategorizovaná v registru svahových nestabilit České geologické služby. Musí být zařazena do kategorie tři, což je vysoké nebezpečí,“ vyjmenovala podmínky mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Stabilizování a sanace svahových nestabilit
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

O tom, jak nebezpečný pohyb svahu je, rozhoduje přímo v terénu Česká geologická společnost. Do třetí kategorie zařadili geologové obě vesnice. Přesto v Dražovicích zatím v žádostech úspěšní nebyli, na stole mají už dvě zamítavá stanoviska.

„Podle fotodokumentace naznali, že ten stav zůstává stejný. Což si my nemyslíme. Myslíme si, že se to zhoršuje,“ uvedla starostka Svobodová. Boj o dotaci proto v Dražovicích nevzdávají a argument ministerstva se chystají rozporovat.