Bez krajnic a s dírami. V Pozořicích roky volají po opravě silnice v dezolátním stavu

V Pozořicích na Brněnsku se už roky domáhají rekonstrukce hlavní příjezdové silnice druhé třídy, která je v havarijním stavu. Vedení kraje, který vozovku spravuje, bude však teprve příští rok vyřizovat dokumentaci a shánět peníze na stavbu. Doprava tam má přitom kvůli stavbě logistického centra ještě zhoustnout.

Příjezd do Pozořic připomíná jízdu na horské dráze, auto skáče po nerovnostech zalátaných asfaltem a rozpadající se krajnici. Komplikace jsou to nejen pro místní, ale třeba i pro zákazníky firmy, která prodává na okraji městyse dřevěné hranoly.

„Když se tam s náklaďákem míjíte v protisměru s druhým náklaďákem, tak jeden musí sjet dokonce koly mimo silnici, aby ho ten druhý mohl minout. Několikrát tam už naši zákazníci vyklopili materiál z vozíku,“ popsal jednatel společnosti Dřevo Spektrum Libor Ivan.

Vedení Pozořic volá po opravě řadu let. Teď ještě silněji kvůli blížící se stavbě logistického centra. „Bude tam velký pohyb kamionů, čtyři sta nákladních aut denně, osm set osobních vozidel, takže předpokládáme, že i část té dopravy bude směřovat do Pozořic,“ uvedl starosta Pozořic Aleš Krč (nestr.).

Stavem silnice netrpí jen doprava. Kvůli tomu, že chybí projekt rekonstrukce, se brzdí rozvoj celého městyse. „V okamžiku, kdy chcete, aby se oblast rozvíjela, tak tam potřebujete bezpečně dostat lidi. Pokud nemáte projekt na rekonstrukci silnice, nemůžete postavit chodník, nemůžete postavit dešťovou kanalizaci,“ popsal Krč.

Projekt by měl být hotový v roce 2021. Potom bude kraj shánět peníze

Podle vedení Jihomoravského kraje si ale budou muset v městysu s opravou počkat nejméně do příštího roku. „Tato stavba byla odhadována okolo 80 milionů korun. Pokud se podaří všechny povolovací procesy zvládnout, což očekávám v roce 2021, tak potom bude úkolem Jihomoravského kraje sehnat finanční prostředky,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák (ČSSD).

V havarijním stavu je aktuálně v Jihomoravském kraji 730 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Tedy necelá pětina krajské silniční sítě. Tam, kde letos peníze na celkovou opravu nezbydou, budou silničáři úseky jen běžně udržovat. Tak jako v Pozořicích.