Střelce z Lidické soud vyhostil. Opilý muž se chtěl pochlubit novou plynovou pistolí

Cizince, který v pátek v budově v brněnské Lidické ulici střílel z plynové pistole, soud vyhostil. Českou republiku musí opustit do 27. prosince, nesmí se do ní vrátit dalších 18 měsíců. Druhý muž dostal blokovou pokutu. Oba byli při zadržení opilí.

Policie v pátek odpoledne uzavřela část Lidické ulice po informaci, že se tam pohybuje člověk se zbraní, ze které vystřelil. Později zadržela muže, který měl u sebe plynovou pistoli. Policisté jeho případ posuzovali jako výtržnictví ve zkráceném přípravném řízení, proto mohl soud vynést rozsudek v rozsahu dní. 

„Toto jsme ukončili návrhem na potrestání. Soudce návrh na vyhoštění a propadnutí věci, nalezené plynové pistole a zásobníku s náboji, akceptoval,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Vystřelil dvakrát. Na zkoušku

Jedenatřicetiletý cizinec podle mluvčího nebyl ani v rodné zemi dosud trestán a s policií a soudem spolupracoval. Podle Maláška řekl, že si pistoli koupil v pátek. „Chtěl se s ní pochlubit a zároveň ji vyzkoušet. Přitom dvakrát vystřelil. Jednou v budově a následně ve dvorním traktu,“ uvedl Malášek.

Policie vyslechla i dalšího zadrženého cizince. „Přestupkové jednání sedmatřicetiletého muže, který byl na místě v době incidentu, jsme vyřešili blokovou pokutou,“ uvedl mluvčí. Oba muži byli při zadržení opilí, policisté tak museli s výslechem počkat, až vystřízliví. 

Kvůli policejnému zásahu policisté Lidickou ulici uzavřeli, odklonili i tramvajovou dopravu. Průchozí zůstal jen nedaleký lužánecký park. Hustý provoz se tak přesunul do okolních ulic. Muže na místě hledal i vrtulník.