Propadnout se do nekonečna. Theodor Pištěk vystavuje v brněnském Domě umění

Pištěkova Pyramida skrývá nekonečno (zdroj: ČT24)

Proslul jako kostýmní výtvarník i všestranný umělec. Theodor Pištěk ve svých 86 letech vystavuje v brněnském Domě umění, návštěvníci se mohou těšit na průřez půlstoletím jeho malířské tvorby. Theodor Pištěk trávil v Brně po velkou část života skoro stejně času jako v Praze, a to coby automobilový závodník. Automobilová tematika se promítla i do jeho děl.

V nejnovější výstavě mapující tvorbu Theodora Pištěka se má divák uvidět ve zcela nové perspektivě. Zažít sám sebe jinak může návštěvník pomocí zrcadel ve velkolepé instalaci Pyramida.

„Poskytuje mu zvláštní prožitek nekonečnosti. Je zde i velká monumentální instalace, kterou autor nazval Mínotaurus a která představuje jakousi fázi jeho uvažování o městě, labyrintu i kultury jako takové,“ přiblížila ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková.

Oba objekty vznikly speciálně pro Dům umění, práci montérů, i když převážně na dálku, kontroloval i sám autor s precizností sobě vlastní. „Energií disponuje do současnosti,“ svěřila se Petišková.

Nejvíce Theodor Pištěk proslul prací na kostýmech k filmu Amadeus Miloše Formana. Získal za ni Oscara. Výstava ale ukazuje i jeho další vášeň. Automobilovou. Zachycuje ji realistickou malířskou řečí, kterou proslul v Evropě i Spojených státech. Instalace, největší jakou umělec dosud v Brně měl, zabírá všechny sály Domu umění.