Kontrola parkovacích modrých zón v Brně drhne. Auta s kamerami sbírají data, která nikdo nevyhodnocuje

Kontrolní systém rezidentního parkování v Brně nefunguje (zdroj: ČT24)

Projekt rezidentního parkování v Brně provází problémy. Město nepoužívá systém automatické kontroly, podle radního zodpovědného za dopravu totiž nefunguje bezchybně. Podle firmy, která ho dodala, zbývá dořešit legislativní rámec. Dodržování rezidentního parkování tak zatím kontrolují jen strážníci.

Modré zóny a dodržování pravidel kontrolují dvě auta s kamerami. Potud vše funguje. Jenže dál už ne. Městská policie totiž získaná data nevyhodnocuje, a řidičům proto žádné pokuty nechodí. Přesto, že opatření začalo platit už v září a funkčnost systému strážníci otestovali v listopadu.

Podle radního zodpovědného za dopravu to ale bylo nejspíš předčasné. „(Systém) byl nasazen velmi rychle a praxe ukázala věci, které nejsou dotažené do konce,“ řekl radní za dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Systém Brnu za 37 milionů korun dodala stejná firma, která rezidentní parkování řeší v Praze. Podle jejího ředitele chtěla radnice několik úprav, zásadní funkce už ale systém plnit může.

Vyjádření výkonného ředitele Altron Businesss Solutions Zbyňka Juřeny
Zdroj: ČT24

Než ale metodiku firma společně s magistrátem vyřeší, budou řidiči pokuty dostávat nejspíš na základě namátkové kontroly. „Strážníci jsou mimo jiné vybaveni tablety, pomocí kterých mohou v nezbytných případech podezření z přestupku řešit,“ vysvětlil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Auta s kamerami budou přesto dál Brno křižovat. Data mohou vyhodnotit i zpětně a městu ukazují, jak se mění zaplněnost parkovišť. Radní pro dopravu zároveň nechává zpracovat analýzu, kdo vzniklou situaci zavinil. Měla by být hotová na přelomu roku. V budoucnu také systém rezidentního parkování v Brně čekají úpravy. Jaké konkrétně, to chce vedení města představit nejspíš v únoru.