První půlrok zdarma. V Brně se v listopadu rozšíří rezidentní parkování, ale se změnami

Podmínky pro druhou fázi rezidentního parkování se změní (zdroj: ČT24)

Rada města Brna v úterý zmírnila poplatky pro druhou vlnu rezidentního parkování, která začne v listopadu. Rezidenti s trvalým bydlištěm v místě budou mít první půlrok zdarma. Původně měli platit 600 korun za rok. Sníží se i poplatek pro návštěvníky, pro abonenty naopak zůstane stejný.

Lidovci a Piráti, kteří jsou součástí po volbách nově utvořené koalice spolu s ODS a ČSSD, navrhovali současnému brněnskému vedení druhou vlnu rezidentního parkování úplně odložit. Dosluhující koalice složená z ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09 to ale neschválila a zvolila kompromisní variantu.

Vokřál to označil za zkušební režim. Podle primátorova náměstka Richarda Mrázka (ANO) lidem, kteří už poplatek zaplatili, město peníze vrátí. Od poplatku na půlrok osvobodí rezidenty, pro abonenty zůstane poplatek stejný 6 tisíc korun, sníží se i poplatky pro návštěvníky.

Odložení druhé fáze o půlrok neprošlo

První hodinu budou mít zdarma, druhou za deset a další za dvacet korun. Původně měla hodina stát 20 korun. Lidovci a Piráti navrhovali odložit začátek druhé vlny na duben, to ale neprošlo, neprošel ani volný režim parkování v rezidentních zónách od 6:00 do 17:00.

Primátorova náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) zklamalo, že rada nerozhodla o odsunutí začátku druhé vlny. Podle něj bude nová koalice pracovat na úpravách rezidentního parkování. Všechny strany nové koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD měly k současné podobě výtky. Hladík se bude snažit znovu prosadit volný režim od 6:00 do 17:00, kdy by modré zóny rezidentů mohli použít i návštěvníci.

Rezidentní parkování platí od září pro historické jádro, kam mají povolený vjezd pouze rezidenti, abonenti s provozovnou v místě nebo lidé, kteří si požádají o povolení, patří mezi ně například zásobovací služby.

Ostatní musejí parkovat na okraji historického centra nebo v parkovacích domech. Historické jádro vymezují ulice Husova, Benešova, Nádraží nebo Rooseveltova. Rezidenti platí za auto 600 ročně, abonenti 6000 ročně.

Od listopadu se má rezidentní parkování rozšířit o další tři zóny na sever od historického jádra. Obsahuje ulice Milady Horákové, Lidická, Kounicova, Veveří, ale také náměstí 28. října nebo třídu Kapitána Jaroše.