Brněnští lidovci se pokusí odložit druhou fázi rezidentního parkování. Kvůli námitkám kraje

S rezidentním parkování vznikly v Brně modré zóny (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL v Brně navrhne, aby úterní rada města odložila zahájení druhé fáze rezidentního parkování z listopadu na duben. O odložení už se jednou neúspěšně snažila po volbách domluvená koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Současné vedení města v čele s hnutím ANO ale návrh nepřijalo. Koncem minulého týdne ale kraj upozornil město na to, že nařízení o rezidentním parkování je zmatečné a musí ho změnit, jinak kraj může po 60 dnech účinnost nařízení pozastavit.

Lidovci s Piráty, kteří jsou součástí po volbách vyjednané koalice vedené ODS, už odložení druhé fáze rezidentního parkování navrhli, ale v úterý na radě pro to zvedli ruku sami, zatímco ANO a ostatní koaliční partneři hlasovali proti. „V pátek jsme to znovu projednávali s některými členy rady a reakce byla, že uvidíme,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Jihomoravský kraj upozornil, že nařízení ohledně rezidentního parkování je neurčité, nesrozumitelné a zmatečné, a tedy v rozporu se zákonem. Kritizuje také způsoby platby za stání. Městu dal 60 dnů na zjednání nápravy, jinak rozhodne o pozastavení účinnosti nařízení.

Podle Mrázka jsou výtky kraje jen technikálie

Hladík chce zohlednit výtky, které vznesl kraj. „Kraj říká, že jsou tam špatně některé věci formálně-technického charakteru. Mluví se tam o neprovázanosti. Do konce prosince musíme stihnout opravit rezidentní parkování pro historické jádro a v lednu nastavit tu druhou fázi pro nové tři zóny,“ vysvětlil Hladík.

Podle náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO) se rezidentní parkování bude řešit ještě v pondělí odpoledne před úterní radou. „Systém je připravený dobře a jsou to jen technikálie. Je to ale v kompetenci státní správy, nikoli politická věc,“ řekl Mrázek. 

ANO chce zrušit poplatky pro část rezidentů

Brněnské ANO na úterní radě navrhne osvobodit rezidenty na půl roku od poplatku za auto ve městě tam, kde začnou modré zóny platit od 1. listopadu. „Nechceme z toho systému udělat bramboračku,“ řekl primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj by ale návštěvníci měli v nových zónách parkovat hodinu bezplatně, druhou hodinu za 10 korun a pak za 20 korun.

Protinávrh podali pouze Piráti, podle Vokřála spočívá v tom, že by návštěvníci od 8:00 do 17:00 neplatili nic. „Dnes to musíme ještě probrat s našimi kolegy z ANO, co by tento návrh přinesl. Hrozí u něj například to, že by někdo zaparkoval v 16:50, auto by měl odstavené dvě hodiny za 40 korun a zabíral by rezidentům místo k parkování,“ narážel Vokřál na problém proti duchu rezidentního parkování.

To má zajistit místo pro automobil lidem, kteří v dané lokalitě bydlí a nyní obtížně hledají po příjezdu z práce místo kvůli dlouhodobě zaparkovaným autům. Podle Vokřála je návrh ANO dobrým ústupkem požadavku nové koalice na odložení rezidentního parkování na duben příštího roku, protože rezidenty finančně nezatíží a zároveň se zjistí, jak systém funguje. Ti, co již za parkovací oprávnění zaplatili 600 korun, by peníze dostali zpět.

Vokřál nechce zavedení systému odkládat ani přes páteční nařízení krajského úřadu, podle něhož má město 60 dnů na to, aby opravilo některé nedostatky. „Nařízení úřadu nemá žádný vliv na spuštění systému,“ uvedl Vokřál.

V historickém jádru platí rezidentní parkování od září. Platit by mělo i nadále. Odložení se týká druhé fáze. Začít má v listopadu a zahrnuje tři nové zóny na sever od historického jádra, například ulici Veveří nebo třídu Kapitána Jaroše.

Cílem rezidentního parkování je zajistit dostatek parkovacích míst pro rezidenty, tedy lidi s trvalým bydlištěm v místě. Od září tak mají povolený vjezd do historického jádra pouze rezidenti nebo abonenti, tedy podnikatelé s provozovnou v místě. Rezidenti platí za roční vjezd 600 korun, abonenti 6 tisíc korun. Návštěvníci mohou parkovat za poplatek na okraji zóny nebo v parkovacích domech.