Požár kulturního domu v Drnovicích krotili hasiči. Propadla se střecha

Hasiči zasahovali u rozsáhlého požáru budovy kulturního domu v Drnovicích na Vyškovsku. Vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, na místě bylo asi dvacet jednotek hasičů, což znamená desítky zasahujících hasičů. Událost je podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky  bez bez zranění, škoda bude asi v desítkách milionů korun.

„Hoří střecha, půdní prostor se údajně propadl do sálu,“ řekl Mikoška během zákroku. Propadnutý strop následně hasiči zachytili na videu. Kromě střechy zasáhl oheň i půdní prostory a velkou část interiéru. Na místě byly tři automobilové žebříky k hašení shora a speciální vysokotlaký systém Cobra, stroj, který navrtá do hořícího objektu otvor, jímž protáhne hadici a hasí. 

„Pro okolí zde žádné nebezpečí zatím není. V první chvíli jsme museli zamezit rozšíření požáru na sousední obecní úřad, kterým je budova zasažená požárem stavebně spojená, což se nám podařilo. V první chvíli byl požár velmi silný, lidé se spontánně vyhýbali místům, kudy se pohyboval kouř,“ doplnil Mikoška. Nehrozilo podle něj vážné znečištění ovzduší, na místo nebyla povolána ani chemická laboratoř.

„Museli vypnout elektřinu jak v kulturním domě, tak v budově obecního úřadu. Nejde tak obecní rozhlas. Kdyby šel, vyhlásili bychom, aby lidé zbytečně nevětrali. Ale snad to pochopili sami,“ uvedl místostarosta Drnovic Jiří Dvořák. Zaměstnanci obecní úřad kvůli ohni opustili.

Hasiči dostali hlášení o požáru kolem 11:20, ve 14:36 jej dostali pod kontrolu. Podle prvního odhadu majitelů objektu by se škoda mohla pohybovat kolem 20 milionů korun, informoval mluvčí.

Kulturní dům stojí přímo ve středu obce, hasiči spolu s policí proto okolo něj usměrňovali automobilovou dopravu. Přes Drnovice se z Vyškova jezdilo směrem na Blansko či Boskovice. V kulturním domu se konají například místní zastupitelstva. Podle webu obce otevřel v roce 1951, od té doby se v něm vystřídalo mnoho známých zpěváků a kapel. Budova stojí i v blízkosti drnovického fotbalového stadionu. 

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.