U Bučovic roste průmyslová hala. Stavební povolení nemá

Průmyslová hala v Kloboučkách zatím vzniká bez stavebního povolení (zdroj: ČT24)

Průmyslová přístavba roste jen pár metrů od rodinných domů v bučovické části Kloboučky. Skladovací hala soukromé firmy JKZ Bučovice sice odpovídá územnímu plánu, podle stavebního úřadu ale vzniká bez platného povolení. V dubnu dokonce úřad začal s procesem odstranění stavby, který nakonec na žádost vlastníka zastavil.

Hned za rybníčkem s barevnými kapry stojí nová protihluková zeď. Skrývá staveniště skladovací haly na okraji obce Kloboučky. Kontrast vesnických domů a rostoucí budovy pro obráběcí stroje s obavami sleduje soused průmyslového areálu Jiří Řezníček.

„V roce 1982 jsem si postavil rodinný domek na vesnici, před pěti lety si postavil můj syn rodinný dům na vesnici. Je tady nepřetržitý provoz, výroba s těžkými železnými kusy. Jedny z největších problémů jsou ty hlukové, světelné znečištění a taky nárůst dopravy,“ vysvětlil Řezníček.

Bučovice vedou řízení o dodatečném zahájení stavby

Úřad v Bučovicích, pod které obec spadá, nemá se skladovací halou v tomto místě problém. Upozorňuje ale na to, že stavba dnes roste na černo. „Aktuálně vedeme řízení o dodatečném zahájení stavby, protože firma začala stavět před tím, než dostala stavební povolení. Jak dlouho toto řízení bude probíhat ani jak dopadne, není možné předjímat,“ řekla mluvčí Bučovic Martina Hašková.

V Kloboučkách ale roste hala dál, a to i přesto, že už před měsícem stavební úřad vyzval k zastavení prací. „Pokud stavebník zase na to nebude nijak reagovat, stavební úřad má možnost uložit stavebníkovi pokutu. Ta je do výše až 200 tisíc korun,“ vysvětlila právnička Kristýna Ryšavá z advokátní kanceláře Frank Bold.

Staví, aby dosáhli na dotaci. Bez povolení ale peníze nedostanou

Zástupci vedení společnosti se s redaktory České televize sice sešli, na kameru ale celou věc odmítli komentovat. Podle nich je potřeba projekt dokončit do května příštího roku, aby získali peníze od ministerstva průmyslu a obchodu, a právě proto staví. Možnost zbourání haly si nepřipouští a povolení prý lze zajistit dodatečně.

Ministerstvo ale poukazuje na to, že i když firma do května halu dokončí, ale nebude mít v rukou stavební povolení, peníze nedostane. Na příští týden je naplánováno ústní jednání všech dotčených stran. A to přímo na stavbě.