Češi se zbavují chalup. Je po covidu a navíc recese, vysvětlují makléři

Události: Chaty a chalupy na prodej (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku podle realitních společností začali prodávat chalupy. Jejich ceny tak klesají i o desítky procent. Za důvody makléři označují odeznění covidu i ekonomickou recesi. Trend by měl kulminovat v dalších měsících.

Zhruba čtyřicetimetrová chata nedaleko Pucova na Třebíčsku je v nabídce zhruba týden. Ještě před rokem by se za tu dobu ozvaly desítky zájemců, teď jich je minimum. V posledních měsících naopak přibývá prodávajících.

„Jedná se o ty, kteří hlavně nakoupili v rámci pandemie, kdy ta poptávka byla obrovská a tím, že se svět vrátil do normálu, tak se teď nemovitostí zbavují. Druhá sorta klientů jsou ti, které dohnala aktuální finanční situace na trhu a vysoké energie,“ popsal Petr Skoták z Asosiace realitních kanceláří. 

Patří do ní hlavně starší lidé, kteří už na péči o chatu nemají sílu a nikdo z rodiny o ni nemá zájem. Jen v Jihomoravském kraji byla podle portálu Sreality.cz minulý rok touto dobou ke koupi zhruba stovka chat, momentálně jich je 250.

„Ceny se za poslední rok snížily o nějakých dvacet až třicet procent. Je to i tím, že během pandemie to vystoupalo až neúměrně vysoko,“ dodal Skoták. 

Trendem jsou chalupy, které mají co nejmenší energetickou náročnost, jako ty v okolí pucovského rybníka. Většina z nich má vlastní studnu a topí se jen dřevem.